НОВИНИ

Връщат хартиената бюлетина като право на избор за гласуване в секциите с над 300 души

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
16:17, 01.12.2022 (обновена)
Чете се за: 10:37 мин.
У нас
Слушай новината

Със 124 гласа "за" се връща хартиената бюлетина като право на избор за гласуване в секциите с над 300 души. С подкрепата на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП беше решено да се гласува смесено.

Беше добавено по време на дебатите предложение от ДПС, подкрепено отново от същите три партии, досегашните машини с тъчскрийн да бъдат заменени със сканиращи бюлетините. Това да стане най-рано на местните избори догодина.

Това предложение после беше оттеглено, но предизвика напрежение и "Продължаваме промяната" и "Демократична България" излязоха от залата в знак на протест.

Вижте повече във видеото.

Народното събрание запази район "Чужбина". "Продължаваме промяната" настояха да се изработи методика за броя на мандатите зад граница. ГЕРБ- СДС предложиха в по-спокойна атмосфера след приемането на кодекса да се изготви експертна група за целта.

Депутатите решиха: тъмната стаичка остава в историята и се заменя от паравани за гласуване.

Депутатите се скараха за район "Чужбина"

Парламентът прие още: ЦИК да предоставя достъп до изходния код и документацията на машините на представителите на партиите и коалициите, получили над 4% на последните избори.

Кодът не може да се дава по-рано от 10 дни преди изборите. Одобрено беше след края на изборния ден да се прави извадкова проверка на криптографските идентификатори пред наблюдатели и представители на партиите и коалициите.

"ЦИК не може да налага и ограничение на лица на база на образователни критерии", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

"Всеки, който иска да има достъп до изходния код, за да няма съмнения", каза Божидар Божанов от ДБ.
Отхвърлено беше предложението на "Възраждане" за видеозапис на изборния ден.

"Предлагаме въвеждане на видеозаснемане при спазване на тайната на вота, след края на изборния ден да се заснема и отброяване на изборните резултати. При необходимост да му бъде направен оглед. Предлагаме не видеонаблюдение на живо, а само видеозаснемане", каза Петър Петров от "Възраждане".

"Непрекъснато обиждаме хората, които броят нашите гласове и ги наричаме престъпници. Може ли да им кажете едно извинявайте", каза Радомир Чолаков от ГЕРБ.

"Аз не искам да казвам, че членовете на СИК са корумпирани. Но заради управлението на ГЕРБ тези хора са с мизерен статус и са податливи на един 50 или 100 лева, които им се хвърлят от купувачите на гласове. Това искаме да предотвратим, а не хвърляме вината върху хората", каза Петър Петров от "Възраждане".

"Има недоверие към хората в СИК. Има и застъпници, и наблюдатели, които също участват в целия ден. Ако се съмняваме, че това са хора, които се поддават на изкушения, и без това трудно намираме такива хора. За да намалим това недоверие и да съкратим намесата на хората, предлагахме сканиращите устройства", каза Рамадан Аталай от ДПС.

"Ние нямаме недоверие не към СИК, а към купувачите на гласове", отговори Петър Петров.

"Може би вашите машини са страхотни. Никой не знае. Вие не приехте нашето предложение за временна комисия. Надявам се да не сте капарирали машините и да загубите капарото", каза Настимир Ананиев от ПП.

"Искам да поздравя ГЕРБ, БСП, че отменихте предложението да въведете изцяло хартиено гласуване. За машините за броене трябва да се обсъдят редица практики. Една е индийската нишка. Гледаме "Ютюб" на ГЕРБ как се правят избори. Преди да върнем хартиена бюлетина на 100%, трябва да видим как да се избягват такива грешки. Ние ще подкрепим видеонаблюдението. Що се отнася до членовете на СИК - има такива, които не са напълно в задълженията, които трябва да изпълняват. Тези хора трябва да бъдат заплатени нормално", каза Асен Василев, съпредседател на ПП.

Депутате приеха за отпечатването на бюлетина от машинното гласуване да се използва специална хартия с допълнителни защити, които са различни за всеки избор.

Депутатите отхвърлиха предложението: отчитането на гласа върху хартиената бюлетина да се извършва чрез машина с оптично устройство за сканиране.

ДПС заявиха, че няма да се откажат от това и един ден ще въведат такива машини. След гласуването "Продължаваме Промяната" влязоха обратно в зала.

Александър Николов - "Български възход": "Отстояваме това да има технология да се отчита честността на вота. Ако Промяната и ДБ бяха останали в тази зала и бяха подкрепили цивилизационно това решение, резултатът щеше да е друг".

Хамид Хамид - ДПС: "Ние ще отстояваме тези машини и един ден ще ги въведем. Вместо американска демокрация, тези които избягаха като мишки, избират венецуелската автокрация".

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: "Маските паднаха. Тези дето твърдят, че правят промяна от лошо към по-лошо и тези, които твърдят, че уж са демократи твърдяха, че ще подкрепят машинното гласуване. Тях ги няма в зала, за да подкрепят машините, които ДПС предложиха. Видя се кой е за машините. Ето ги лицемерите, които се появяват в зала, но късно. Те са за фалшификациите".

Ето част от дебатите в пленарната зала по-рано днес:

"Въпреки че имаше такава договорка в правна комисия, за съжаление при двете гласувания днес се видя, че в България политическите заявки много лесно се променят. Те следват само тесни интереси на определени партии, които не желаят справедливо разпределение на ЦИК", каза Петър Пeтров, зам.-председател на ПГ "Възраждане".

"Статуквото запазва мнозинството си в ЦИК. Целта на това е, когато има манипулации, ЦИК да ги прикрива", каза Настимир Ананиев от ПГ на "Продължаваме промяната".

"След като днес почти два часа в рамките на добрия тон по Изборния кодекс, предлагам да се върнем към дневния ред на обществото", каза Мирослав Иванов от ПГ на "Продължаваме промяната".

"Ако хартиената бюлетина мине днес, това за нас означава, че този парламент слага тясно партийната задача на ГЕРБ, ДПС и БСП да откраднат честния вот на българските граждани. Ако това го направят, това значи, че нямат никакво желание да има правителство от наша гледна точка, защото няма как един такъв парламент след това да подкрепи антикорупционно правителство. Няма как да предложим нещо, като първата гаранция те я хвърлят в коша като невалидна бюлетина", каза Кирил Петков от "Продължаваме промяната".

"Все така не получаваме реални аргументи, няма факти, нито доказателства, че то опорочава вота", каза Александър Николов от "Български възход".

"Вече за себе си съм вън от всякакво съмнение, че става въпрос за реална софтуерна фалшификация на вота в резултат на няколко проценти. Нямам никакво съмнение. Ако това го нямаше, тази силна пропагантна съпротива срещу връщане на справедливостта нямаше да бъде обрисувана с такива морални заклеймявания", каза Ерджан Ебатин от ДПС.

"Софтуерна фалшификация няма. Това е спекулация и това е пропагандно внушение", каза Божидар Божанов от ДБ.

"Можем ли с дрегер да направим проверка на всички присъстващи, докарайте дрегер", каза Асен Василев от "Продължаваме промяната".

"Никой не връща хартията, защото тя никога не си е тръгвала. Много добре знаете, че във всяка секция с под 300 избиратели се гласува само на хартия", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Става въпрос за кражба на вота на българските граждани, за кражба на техните данъци. Това не може да продължава така и това, че сте първа политическа сила, не ви дава право да ограничавате свободния глас на българските депутати", каза Кирил Петков.

"Уважаеми народни представители, вие сте избрани. Мястото ви е тук да решавате проблемите, а не на улицата. Стига сте призовавали от тази трибуна за бунтове", каза Георги Свиленски от БСП.

"Единственото нещо, което се получава в този много срамен парламентарен дебат, е, че отблъскваме все повече и повече хората от гласуване", каза Костадин Костадинов, "Възраждане".

По темата работят: Десислава Маркова, Милена Кирова и Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП и ДБ: Машинното гласуване беше убито
ПП и ДБ: Машинното гласуване беше убито
КЕВР реши: Природният газ поскъпва с 18,7% от днес
КЕВР реши: Природният газ поскъпва с 18,7% от днес