НОВИНИ

Детското отделение на болницата в Кюстендил получи нова апаратура от "Българската Коледа"

bnt avatar logo
от БНТ
12:59, 01.12.2022
Чете се за: 03:02 мин.
Българската Коледа
Слушай новината

Детското отделение на болницата в Кюстендил вече разполага с нов преносим ехограф за точна диагностика на заболявания при най-малките пациенти. С него се проследява състоянието както на коремните органи, така и на щитовидната жлеза и лимфните възли. Модерната апаратура е купена с помощта на хилядите дарители в кампанията "Българската Коледа".

Теодор е едно от стотиците деца, които минават всяка година през детското отделение на болницата в Кюстендил. Той е и един от многото малки пациенти, които се нуждаят от ехографски преглед за по-точна диагноза.

"Апаратурата е от изключително важно значение. Преди около една година при нас дойде дете на един месец с много тежка жълтеница. Благодарение на ехографския апарат ние установихме, че става въпрос за много тежко вродено чернодробно заболяване", обясни началникът детското отделение на МБАЛ "Д-р Никола Василиев" д-р Мая Кирилова.

"Аз съм по-спокойна с доктора, но и техниката е като бонус, който е необходим", сподели майката на Теодор Веселина Спасова.

От два месеца отделението разполага и с нов, по-модерен мобилен ехограф, закупен със средства от "Българската Коледа".

"Предишният ни ехограф пак беше дарение от "Българската Коледа", но морално и материално е остарял вече, на повече от 15 години е. Трудна беше работата с него, но най-вече трудна беше поддръжката. Няма нищо общо с този апарат, за което сме много благодарни на организацията и тази благотворителна инициатива "Българската Коледа", каза още Мая Кирилова.

Освен че е лесен за пренасяне в отделението, новият ехограф е и с отлични показатели.

"С много добри параметри, не само че е много по-мъничък, но е снабден с доплер, с два трансдюзера, които имат възможност за измерване не само на коремни органи, но и на щитовидна жлеза и лимфни възли", поясни началникът на детското отделение.

От предишни благотворителни кампании на "Българската Коледа" детското отделение има апарат за изследване на кръвни показатели, както и монитори за интензивния сектор и перфузори. Всички те са закупени благодарение на даренията на хиляди българи.

"Всеки един човек, който посяга към телефона и изпраща СМС нека го прави със знанието, че наистина помага за спасяването на един детски живот", подчерта Кирилова.

Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте Канада - Мароко от 17:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ3
Гледайте Канада - Мароко от 17:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ3
Откриват нова ледена пързалка в центъра на столицата
Откриват нова ледена пързалка в центъра на столицата