НОВИНИ

Коледните базари в Европа - между празничния дух и икономиите

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:46, 01.12.2022
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Коледните базари в Европа се съживиха след две тежки години на пандемия и икономически затруднения. Но кризата оставя отпечатък и върху Коледа.

Традицията започва в Дрезден през 1434 г. И тази година кметът на германския град разряза двуметров щолен и обяви официалното откриване на коледния базар.

Греяно вино, вурстчета и джинджифилови лакомства изкушават посетителите на коледния базар във Франкфурт. Всички са единодушни обаче, че рекордната инфлация в Германия оказва влияние. Например греяното вино е поскъпнало с около едно евро.

"Пих само една бира. Проверих колко струват наденичките и се отказах от тях", казва Александър Бекер, посетител.

Базарът в Нюрнберг, който също е един от най-старите в Европа, отново е красиво украсен и оттам могат да се купят ръчно изработени сувенири, свещи и играчки за елха.

"Цените на енергията са предизвикателство, електричество, газ. Всичко поскъпва, а ние имаме и друго затруднение - да намерим персонал, който има време и желание да работи на базара", казва Волфганг Фридълспергер, наемател на сергия.

Заради енергийната криза светлините на 25-метровото коледно дърво в центъра на Прага ще се светят по-кратко от обикновено - от 16.00 ч. до полунощ. Намерено е и друго енергоспестяващо решение.

"Осветлението на елхата ще струва 108 чешки крони на ден, а осветлението на целия базар - около хиляда крони на ден. Но ние спестяваме значителна сума, защото използваме най-новите LED технологии", обясни Либор Вотруба, организатор на пазара в Прага.

В Будапеща светлинната инсталация във формата на дърво се захранва от велосипед. За да светне напълно коледната украса, минувачите трябва да въртят силно педалите. Велосипедът зарежда и батерии, които заедно със слънчевите панели захранват останалите светлини на площада.

"Повече от светлините тук работят на слънчеви панели, разполагаме и със соларен колектор, който съхранява слънчевата енергия", казва Гергели Орси, районен кмет в Будапеща.

Коледният базар в Талин, който през 2019 г. беше обявен за най-добрия в Европа, тази година предлага разнообразие от културни събития, посветени на националното наследство.

30-метрово коледно дърво грейна и в Страсбург. Повече от 300 са сергиите на коледния базар там. За се спести от електроенергия, светлините на коледната украса са намалени с 20%, а коледното дърво ще угасва в един след полунощ.

Независимо от кризите и трудностите коледните базари отново привличат хиляди посетители с идеята да се противопоставим на студа и мрака с ярки цветове, топлина и светлина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват нова ледена пързалка в центъра на столицата
Откриват нова ледена пързалка в центъра на столицата
Франция ще подаде жалба за отменения гол на Гризман при загубата от Тунис
Франция ще подаде жалба за отменения гол на Гризман при загубата от Тунис