НОВИНИ

Промените в Изборния кодекс отново влязоха за разглеждане в пленарната зала

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:35, 01.12.2022 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Разглеждането на промените в Изборния кодекс за втори път в пленарната зала. Отново дълги дебати и бавене на разглеждането. Досега има гласувани 16 параграфа от общо 67.

Гласуването по същество е на първите 16 параграфа, които включват оставането на Обществения съвет към Централната избирателна комисия, запазване на район "Чужбина", оставане на флашките и запис на видеонаблюдението при броенето останаха за следващото заседание. Депутатите се скараха по предложението на "Възраждане" за увеличаване на състава на Централната избирателна комисия.

"Въпреки че имаше такава договорка в правна комисия, за съжаление при двете гласувания днес се видя, че в България политическите заявки много лесно се променят. Те следват само тесни интереси на определени партии, които не желаят справедливо разпределение на ЦИК", заяви Петър Пeтров, заместник-председател на ПГ на "Възраждане".

"Статуковото запазва мнозинството си в ЦИК. Целта на това е когато има манипулации, ЦИК да ги прикрива", заяви Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната".

"След като днес почти два часа в рамките на добрия тон по Изборния кодекс, предлагам да се върнем към дневния ред на обществото", заяви Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната".

"Ако хартиената бюлетина мине днес, това за нас означава, че този парламент слага тяснопартийната задача на ГЕРБ, ДПС и БСП да откраднат честния вот на българските граждани. Ако това го направят, това значи, че нямат никакво желание да има правителство от наша гледна точка, защото няма как един такъв парламент след това да подкрепи антикорупционно правителство. Няма как да предложим нещо, като първата гаранция те я хвърлят в коша като невалидна бюлетина", заяви Кирил Петков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите приеха увеличение на възнагражденията на членовете на СИК
Депутатите приеха увеличение на възнагражденията на членовете на СИК
Петков: ПП няма да предложи правителство на малцинството, ако бъде приета хартиената бюлетина
Петков: ПП няма да предложи правителство на малцинството, ако бъде приета хартиената бюлетина