НОВИНИ

Протест пред парламента срещу промените в Изборния кодекс

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:34, 01.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Протест срещу промените в Изборния кодекс организираха тази вечер от "Демократична България" и "Продължаваме Промяната". Техните симпатизанти се събраха пред сградата на Народното събрание след 18.30 часа. Протестът приключи около 22.00 часа.

"Мафията вън" и "Честни и демократични избори" - това са част от лозунгите, които се чуха на площада.

Според протестиращите промените в Изборния кодекс ще върнат страната десетилетия назад. Те виждат опит да се върнат определени корупционни практики.

Малко след началото на протеста тук дойде Кирил Петков и депутати от ПП и ДБ. Петков благодари на хората за подкрепата и заяви, че ще продължат да се борят докрай с т.нар. "хартиена коалиция".

Вижте повече във видеото:

"Вътре борбата няма да е същата, ако ви няма вас отвън. Всъщност депутатите от задкулисието най-много ги е страх от вас. Ще се борим тази вечер докогато трябва. Няма да допуснем да откраднат вашия глас, да откраднат данъците на всички вас", каза той от трибуната. "Всяка малка победа, която отвоюваме, е победа за демократичното развитие на нашата страна", каза Петков.

Пред медиите заяви, че днес са постигнали няколко победи, но има още доста параграфи, през които депутатите трябва да минат.

"Това, което правим в момента, е да пускаме прожекторите върху всяка тяхна готовност да подменят допълнително, да увеличат измамата на следващия вот. Днес имахме няколко победи - успяхме да върнем паметта на камерите, успяхме да блокираме идеята на ДПС за броячките, които в последния момент ги вкараха, после ги оттеглиха. Тези хора, които в момента стоят на дъжда и на тъмно имат голям принос за това, и искам да им благодаря, защото показва на хората отвътре, че не могат съвсем в пълно безобразие да се опитат набързо да прекарат нещата", каза Петков.

По Изборния кодекс сега е много важно кодът на машините да бъде абсолютно прозрачен, да бъде с достъп до всички, които искат, за да се махне опорката, че машините не работят честно, каза още той.

Пред протестиращите Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България" каза:

"Искаме реформаторските сили да управляват България. За съжаление, реставраторите начело с Борисов и Доган овладяха тази сграда и ние трябва да си я върнем. Сигурен съм, че заедно ще успеем да го направим това и не трябва да се отказваме. Бойко Борисов много иска да си закачи някъде на ревера демократичните сили, но това няма да стане. Ние от ДБ сме гарант за това, че няма да допуснем Борисов повече да управлява страната".

Заседанието на Народното събрание се излъчваше пред протестиращите на живо, а мерките в района бяха засилени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Расистки скандал в Бъкингамския дворец
Расистки скандал в Бъкингамския дворец
Гледайте Коста Рика - Германия от 21:00 ч. НА ЖИВО на bntsport.bg
Гледайте Коста Рика - Германия от 21:00 ч. НА ЖИВО на bntsport.bg