НОВИНИ

Бойко Ноев: Това, което се случва в МВнР, е безпрецедентно в нашата история

bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 02.12.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Служителите във външното ни министерство, които протестират с искане за по-високи заплати, започват ефективна стачка. Исканията на служителите са за 100% увеличение на заплатите и командировъчните. Външният министър Николай Милков вече е изпратил доклад до Министерския съвет с искане за 30% увеличение на възнагражденията, което ще изисква 8,5 млн. лв.

Това, което се случва във Външно министерство е безпрецедентно в нашата история. Никога досега служителите не са били докарвани до положение да търсят защита на своите професионални права чрез ефективни стачни действия. Това означава едно голямо падение на българската държава, заяви в студиото на "Денят започва" експертът по национална сигурност и бивш министър на отбраната Бойко Ноев.

"Външната функция на държавата не са коктейли, срещи и снимки пред камери. Това е ежедневна, изключително напрегната дейност, която изисква сериозни познания, усилия, познавания на езици. Така че отношението към нашите дипломати и служители на министерството е несправедливо и те са в пълното си основание да търсят своите права", обясни Бойко Ноев.

По отношение на присъединяването на България към Шенгенското пространство, Бойко Ноев заяви, че страната ни е изпълнила всички изисквания да бъде част от Шенген.

"Една държава членка на ЕС да бъде част от Шенгенското пространство е една от формите, един от показателите за пълна интегрираност в европейските структури, заедно с еврото, с общата валута. Тези два фактора - Шенген и еврото, всеки един поотделно и двата заедно придават завършеност на процеса на европейската интеграция. Шенген е изключително политически въпрос", каза Ноев.

Очаква се утре Нидерландия да вземе решение за България в Шенген

По думите му отношението към България е изключително несправедливо. Нидерландия е държавата, която несправедливо по политически и някои личностни причини спира членството на България и Румъния в Шенгенското пространство, добави Бойко Ноев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Климатични аномалии: Необичайно топло време в Исландия
Климатични аномалии: Необичайно топло време в Исландия
Доц. Ангел Кунчев: Пикът на грипната епидемия се очаква в края на януари
Доц. Ангел Кунчев: Пикът на грипната епидемия се очаква в края на януари