НОВИНИ

Тайните на успешния бизнес модел разкриват предприемачи пред студенти от Американския университет

bnt avatar logo
от БНТ
07:07, 02.12.2022
Чете се за: 06:02 мин.
У нас
Слушай новината

Четирима от най-успешните и влиятелни български предприемачи се срещнаха със студенти от Американския университет в Благоевград. Христо Попов, Светозар Георгиев, Христо Бояджиев и Борис Колев разказаха пред младите хора за своя опит в стартирането на различни бизнес идеи, дадоха им насоки и съвети. Събитието StartUP conference се организира всяка есен от студентската организация StartUP@Blagoevgrad и има за цел да промотира и развива предприемаческия дух в региона и в страната.

За поредна година start UP конференцията събра в Благоевград предприемачи, студенти и ентусиасти, които споделят общото желание за развитие в предприемаческата сфера.

"Това, което се надяваме да постигнем чрез тази конференция, е да вдъхновим младите хора да се занимават с предприемачество и да видят успеха на други хора, които са успели да го постигнат в България и това по един или друг начин да ги мотивира да останат тук, да градят бъдещето си тук. Една от най-големите ми мечти е някой ден да имам собствена компания, затова и за мен самата такъв тип събития са изключително вдъхновяващи", заяви Елена Захариева, вицепрезидент на студентската организация StartUP Blagoevgrad.

Предприемачите са иноватори. Те са хора с мисия да променят света и дори начина, по който мислим за определени неща в него. Според Христо Попов, който има богат опит в корпоративния свят и 12 собствени стартирани бизнеса, това е най-хубавата работа в света.

"Ако си музикант учиш музика, ако си спортист учиш спорт, а в нашия занаят правиш всичко. И в нашия занаят има нещо уникално, взимаме един чист лист хартия на който можеш да нарисуваш нещо. И хубавото е че няма с кой да се оправдаеш. Където и да си другаде можеш да кажеш тя не си свърши работата, той не си свърши работата. В нашия занаят сами сме си виновни, ние си дърпаме конците, ние си носим кръста. Да де, обаче, ако успеем удовлетворението е огромно", коментира предприемачът Христо Попов.

Да стартират собствен бизнес е мечта за много млади хора, но пътят никак не е лесен, казва Христо Попов и добавя - всеки предприемач трябва да е готов да се провали, и то много пъти.

"Всички предприемачи имат само един враг и този враг са те самите. Според мен най-важното качество на предприемача е собствения му характер. Не е колко книги е прочел, не е колко пари има, не колко страхотни идеи има. Ако искаш да направиш нещо интересно в нашия занаят няма начин да не се провалиш един път, два пъти, три пъти. Ако тръгнеш да се проваляш единственото нещо, което ти трябва е характер. Така че моето искрено пожелание към тези млади хора е да имат яка гърбина. Ако имат яка гърбина нищо не може да ги уплаши", посочва още Христо Попов.

Сред лекторите на стартъп конференцията беше и Светозар Георгиев – бивш възпитаник на Американския университет. Георгиев в технологичен предприемач и инвеститор, един от създателите на обучителната организация Telerik Академия, която предлага курсове по програмиране за ученици, възрастни и професионалисти. Пред студентите той разказа за своите първи стъпки в сферата и посъветва младите хора да не се отказват и да вярват в идеите си.

"Да бъдат смели, да мечтаят, да използват времето докато са в университетите, изобщо докато са млади, да градят връзки, познания, което ще им помогне супер много след това и кариерно. Както и да използват тези познания, приятелства за цял живот", заяви преприемачът Светозар Георгиев.

А младите хора в университета са пълни с много идеи и с големи мечти - да станат успешни, да допринесат за промяната в страната ни и в света.

"Просто гъмжи от идеи в каквито и да е насоки, винаги си споделяме, ако имаме някакви идеи и се надявам в скоро време да започнем да си ги реализираме, но естествено трябва малко да поучим първо, да натрупаме опит и знания и после да действаме", каза Емилия Ширнян.

Моето мото в живота е „запознавай се с нови хора, научавай се от техния опит и предавай това, което ти можеш да предадеш на тях“ - всъщност това е един обмен на опит и комуникация, което е много важно в днешно време за своето лично развитие и развитието на останалите хора", заяви Георги Мусев.

От решаващо значение за хората, които имат предприемачески идеи, е да се срещат със съмишленици, които могат да им помогнат чрез наставничество и съвети.

Репортер: Антония Сукалинска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Питай експерта": Здравето на зъбите ни
"Питай експерта": Здравето на зъбите ни
Кампания във Франция за доброволно предаване на незаконно оръжие
Кампания във Франция за доброволно предаване на незаконно оръжие