НОВИНИ

Биков: Редно е ГЕРБ да предложи кабинет след като получи мандата

Изборите не могат да бъдат фалшифицирани при участие на 150 000 души в процеса, коментира още депутатът от ГЕРБ-СДС

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 02.12.2022
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

След като получи първия мандат, е редно ГЕРБ да предложи проектокабинет за гласуване в пленарната зала, заяви в "Денят започва" Тома Биков от ПГ на ГЕРБ-СДС. Какъв ще е съставът му ще стане ясно след връчването на мандата.

"Решаването на политическата криза и излизането от тази тежка нестабилност минава през тези, които в момента са в много сложни политически отношения. Да, аритметично може да се сглоби коалиция, която да събере 125-130 депутати, но това не е изход от кризата", каза той.

Според Биков има възможност за диалог между ГЕРБ и "Демократична България". По думите му по големите теми от дневния ред на обществото двете формации нямат съществени различия.

"Ние с "Демократична България" по големите въпроси нямаме съществени разлики. Имаме разлики само по имагинерни въпроси в главите на някои хора и по отношение на това, че ние не сме им симпатични и те на нас. Още повече, че в предишното правителство "Демократична България" не постигнаха нито една своя идея. Те ги постигнаха в 48-ото Народно събрание и то, защото предишното правителство падна - военната помощ за Украйна, изтребителите Ф16. В същото време те имат различия с "Продължаваме промяната" по темата за финансите. Така че, ако се вгледаме в по-големите неща, мисля че има възможност за диалог с тях. Друг е въпросът дали това ще се случи", коментира той.

Разговорите за Изборния кодекс ще продължат и след окончателното приемане на законопроекта, коментира още той. Според него измененията в изборните правила се случват прекалено често и невинаги напълно обмислено.

"Ние защитихме последните дни теза, която защитаваме от година и половина - връщането на смесеното гласуване докато не се намери по-подходящ вариант за това едновременно всички граждани да могат да упражнят правото си на глас, да бъдат гарантирани честни избори и да се вдигне доверието в изборния процес. Със сигурност тези разговори ще продължат и след приемането на Изборния кодекс и се надявам да достигнем до консенсус, колкото и трудно сега да изглежда това", изтъкна Биков.

Според него хартиеното и машинното гласуване са се превърнали от технически въпрос в тези за политическо противопоставяне.

"Трудно ще продължи разговорът с "Продължаваме промяната", които демонстрират нещо средно между параноя и тотално неразбиране на тези процеси. Няма какво да се обясни на тези хора. Те тръгват с една мания, и някои си вярват, че всяка промяна означава кражба, манипулация и нещо много страшно. Тази параноя според мен е породена от неразбиране на процеса. На тях им се вижда страшно всяко нещо, което откриват. При "Демократична България" се наблюдава пасивност, не толкова ярко изразяване на тезите. Имам чувството, че ходят след "Продължаваме промяната" по инерция, за съжаление, и те не са в състояние да ги спрат, когато тръгнат да вършат някоя беля", каза той.

Според него е необходимо опростяване на изборните протоколи от гласуването с хартиени бюлетини, за да се реши проблема с високия процент грешки в документацията.

"При участие на над 150 000 души в изборния процес изборите не могат да бъдат фалшифицирани. Всяка партия си има представители в Изборната комисия. Да, грешки може да бъдат направени, това не са хора от професионалната изборна администрация. Ако има грешки, трябва да се опитаме да ги улесним - да направим по-прост протокол", призова той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое и ЦСКА 1948 ще определят следващия 1/4-финалист за Купата на България
Берое и ЦСКА 1948 ще определят следващия 1/4-финалист за Купата на България
Лечева: Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор
Лечева: Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор