НОВИНИ

Има ли подкрепа за мандата на ГЕРБ - вижте политическите реакции

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:08, 02.12.2022
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
среща бсп герб сдс парламента бюджета
Слушай новината

Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство в понеделник, 5 декември, в 10.00 часа сутринта на най-голямата парламентарна група в 48-ото Народно събрание - ГЕРБ-СДС.

Групата на ГЕРБ-СДС разполага с 67 депутати от 240-местния парламент.

От "Продължаваме Промяната" няма да подкрепят правителство, предложено с първия мандат на ГЕРБ, заяви съпредседателят на партията Кирил Петков.

Готови са, обаче, пред камерите и в парламента, да говорят с всеки и да подкрепят решения, които съвпадат с предложените вече от тях 16 точки.

Според Петков т.нар. "хартиена коалиция" от ГЕРБ, БСП и ДПС могат да направят правителство.

Петков не беше категоричен дали с евентуален втори мандат ще предложат правителство на малцинството, но е скептичен към такъв вариант. Причината - връщането на хартиената бюлетина и отказа на ГЕРБ, БСП и ДПС да оставят машинния протокол като част от изборните книжа.

Според Петков това означава, че не може да има достатъчно мнозинство, което да подкрепи антикорупционни политики и реформи.

От ДПС очакват ГЕРБ да подходи сериозно към първия мандат и в Народното събрание да започнат реални разговори за съставяне на правителство. Йордан Цонев нарече това "тема на темите", защото по думите му редовно правителство трябва да има.

Корнелия Нинова потвърди позицията на БСП, че няма да подкрепят първия мандат. Лидерката на левицата обаче смята, че шансове за формиране на правителство в рамките на настоящия парламент има, но не уточни с кой от мандатите.

Христо Иванов от "Демократична България" коментира, че няма да участват в разговори за кабинет с първия мандат на ГЕРБ. И той, като Кирил Петков, прогнозира възможност за кабинет с подкрепилите "заличаването на машините" ГЕРБ, БСП и ДПС.

Иванов е скептичен към възможността с втория мандат на "Продължаваме промяната" да съставят кабинет на малцинството, защото не вижда мнозинство в парламента за подкрепа на реформаторски политики. Според него формула за кабинет може да се търси с третия мандат, но той е сигурен, че този мандат няма да бъде връчен на "Демократична България".

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев заяви, че той няма да бъде кандидат за премиер с мандата на ГЕРБ. Не е получавал покана и такива разговори с него не са водени. Янев допълни, че мечтата му не е да е премиер.

"Български възход" са готови да говорят с всеки, който ги покани за програма и политика на бъдещ кабинет и при наличие на общи виждания, да продължат разговора и за персонален състав. Янев каза, че трябва да се осигури спокойствие на най-голямата парламентарна група да проведе разговори за първия мандат.

"Ако първите два мандата за съставяне на кабинет са неуспешни с третия формулата е подкрепа "160 плюс", коментира още Стефан Янев.

Според него това означава широко съгласие в парламента, че трябва да има правителство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха на АМ "Марица" мъж, превозващ нелегални мигранти
Задържаха на АМ "Марица" мъж, превозващ нелегални мигранти
Облачно време с температури между 2° и 7° днес
Облачно време с температури между 2° и 7° днес