НОВИНИ

Стачка в МВнР: Няма да се приемат документи на гражданите, но консулските служби в чужбина остават отворени

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:55, 02.12.2022
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Служители на Министерството на външните работи започнаха ефективни стачни действия. Те настояват за повишаване на заплатите, като най-ниските да бъдат увеличени със 100%.

Служителите са днес на работните си места по закон, но процесът на работа е преустановен. Вместо да работят ще провеждат културно-образователна програма.

Министърът на външните работи е изпратил предложение до служебния премиер за 30% увеличение на заплатите, но това не удовлетворява протестиращите. А не се знае и дали финансовата рамка ще позволи такова увеличение. Служителите ще протестират докато исканията им не бъдат удовлетворени.

"30% ще ни върнат в началото на годината, когато ние пак отново бяхме най-бедното министерство, за нас това не е реално увеличение. "Заверки и легализации" също стачкуват, така че най- вероятно няма да бъдат приемани документите на гражданите, засега нашите консулски служби остават отворени в чужбина, но дирекцията, която обработва данните им тук също стачкува, така че също може да има някакво забавяне и прекъсване на този процес", обясни Мартин Колев, председател на синдикалното обединение в МВнР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьорът на джипа с мигранти, който катастрофира край Елхово, е задържан за 72 часа
Шофьорът на джипа с мигранти, който катастрофира край Елхово, е задържан за 72 часа
Ботев Враца се раздели с Валбуена
Ботев Враца се раздели с Валбуена