НОВИНИ

"Продължаваме Промяната" внесоха сигнал срещу БАБХ в ДАНС заради "Капитан Андреево"

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:15, 05.12.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

"Продължаваме Промяната" внесоха сигнал в ДАНС, защото според тях Българската агенция за безопасност на храните застрашава националната сигурност на България и компрометира държавния интерес.

Бившият министър на иновациите Даниел Лорер каза, че правителството "Петков" е започнало мащабни реформи, за да върне доверието в българските граждани и в партньорите от Европейския съюз и акцията на граничния пункт "Капитан Андреево" била основополагаща и целяла да докаже , че една от най-големите сухопътни граници в Европа може отново да е сигурна. Тя обаче била умишлено саботирана.

Бездействието на Българската агенция за безопасност на храните е прекалено подозрително, обявиха от "Продължаваме промяната". Според тях конкретни служители от Агенцията пречат на делото на държавата срещу частната лаборатория на "Капитан Андреево" и умишлено го саботират.

"Целият български народ има интерес, защото виждаме резултата, когато европейските граници не са безопасни. Европейските партньори ни казват: "Ще изчакате с Шенген, докато не си подредите границите и контрола". Очевидно е, че няма да пътуваме без паспорт още дълго време, коментира Даниел Лорер.

Бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов обясни, че едно от най-важните дела е загубено, защото не е платена такса от 70 лв. Служителите на Българската агенция за безопасност на храните саботирали делата и като не изпращали представители в съда, които да защитават интересите на държавата. Христанов твърди, че самият той е бил заплашван.

"Освен това в цялото нещо има един доста драматичен контекст - четирима души от БАБХ, изключително квалифицирани юристи, които работеха ексклузивно по случая, са уволнени и ние сезираме ДАНС, че има умисъл и това е във вреда на държавата и полза на конкретния оператор", каза Иван Христанов.

По-рано във видеообръщение бившият министър-председател Кирил Петков каза, че "златната лаборатория" на задкулисието, която години наред е прекарвала отровни плодове и зеленчуци в Европейския съюз, обжалва своите дела и иска да остане на границата.

"Задкулисието има своите пипала навсякъде, но ние ще стоим и ще осветляваме всеки служител на държавната администрация, който защитава частните интереси на задкулисието, вместо да защитава интересите на гражданите", заяви Петков.

Части от ГКПП "Капитан Андреево" вече са обявени за стратегически обект от значение за националната сигурност и така ДАНС може проверява предварителния допуск на всеки, който може да влиза в помещенията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бирсент Карагарен: Пожелавам си Локомотив да продължава с добрата игра и да играе в Европа
Бирсент Карагарен: Пожелавам си Локомотив да продължава с добрата игра и да играе в Европа
Виктория Томова започва срещу квалификантка в Анже
Виктория Томова започва срещу квалификантка в Анже