Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Енергийната комисия гласува: Държавата да поема контрола над петролните рафинерии при нужда

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:57, 07.12.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Държавата ще може да поема контрола при нужда над петролните рафинерии у нас. Това гласуваха на първо четене от енергийната комисия в парламента. Според промените в закона, контролът ще бъде осъществяван от министъра на икономиката, който ще има право да назначи особен търговски управител в съответната нефтопреработваща компания.

Предложението на "Демократична България" предвижда особеният търговски управител да се назначава за срок от шест плюс шест месеца, но да няма право да се разпорежда с имуществото на дружеството.

"Да, нашето предложение е за "Лукойл", но нашето предложение е такова, че да може да се използват тези текстове, за каквото и да е предприятие от критичната инфраструктура на страната", каза Ивайло Мирчев от "Демократична България".

Особеният управител ще се въвежда, ако рафинерията е нарушила правилата на Европейския съюз, на ООН или има вероятност да бъде спряно производството.

"Нашата цел не е в никакъв случай да национализираме руската рафинерия, а да направим така, че да не предизвикаме кризата на пазара на горива в България", каза Мирчев.

Потърсихме за коментар "Лукойл Нефтохим Бургас", но оттам отговориха, че няма да коментират законопроекта засега.

На днешното си заседание депутатите отхвърлиха и предложенията на "Продължаваме промяната" и ГЕРБ. Първото за забрана на износа на нефтопродукти, а второто за компенсация на високите цени на горивата за бизнеса и хората чрез изземване на част от приходите на рафинерията в Бургас.

"Притеснява ме това, че ако няма закон, такъв какъвто ние предлагаме, оставяме всичко в ръцете и добрата воля на "Лукойл". Те сега обещавали, че ще внесат 100 млн. данък, догодина 700 млн.", каза Делян Добрев, председател на енергийната комисия.

От финансовото министерство обаче разкритикуваха идеята, компанията да плаща на държавата разликата между уралския петрол и сорта брент.

"Тази вноска ще увеличи себестойността на произведената продукция и оттам ще доведе до увеличаване цените на горивата", каза Людмила Петкова, служебен зам.-министър на финансите.

В крайна сметка именно финансовото ведомство е това, което ще приеме методика, за продължаване на компенсация от 25 стотинки заради високите цени на горивата у нас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева: Липсват инвестиции в спортните съоръжения на Български стрелкови съюз
Весела Лечева: Липсват инвестиции в спортните съоръжения на Български стрелкови съюз
Откриха синтетични наркотици и хиляди евро в дома на наркодилър от Добрич
Откриха синтетични наркотици и хиляди евро в дома на наркодилър от Добрич