НОВИНИ

Австрия потвърди, че няма да подкрепи България и Румъния за Шенген

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:18, 06.12.2022 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
очаква нидерландия вземе решение българия шенген
Слушай новината

"В момента няма одобрение от страна на Австрия за приемането на България и Румъния в Шенген", заяви днес в Тирана канцлерът на страната Карл Нехамер преди срещата на върха ЕС - Западни Балкани.

Нехамер съобщи, че днес вътрешният министър е изразил ясната позиция на Австрия по въпроса. Липсата на подкрепа от страна на Виена се дължи на засиления миграционен поток към страната.

Според Нехамер в момента в Австрия има 75 000 нелегални и нерегистрирани мигранти, които са влезли през външните граници на Европейския съюз.

"Става въпрос за сигурността не само на Австрия, но и на целия ЕС. Този въпрос първо трябва да бъде изяснен", каза Нехамер.

Нидерландия също обяви в петък, че е против приемането на България в Шенген в този момент, но би подкрепила Букурещ. Гласуването на двете страни трябва да стане на заседанието на министрите на вътрешните работи на 8 декември. Засега е предвидено София и Букурещ да бъдат гласувани в пакет, но Румъния разглежда и варианти да бъде отделена от България.

"Срещата е от решаващо значение по две причини. Първо, все още сме изправени пред руската агресия спрямо Украйна и трябва да бъдем единни, да действаме заедно. Едно от нещата, върху които работим ЕС и Западните Балкани, е енергийната сигурност. В същото време е важно всички да прилагаме санкциите. Вторият въпрос е миграцията, която също е голяма тема, като сме стигнали до момента да изясним какво можем да направим, особено моята страна и други държави. Тук също работим в тясно сътрудничество със Западните Балкани. В много случаи те са транзитни страни за хора, придвижващи се от Сирия или други части на света към северната част на Европа и затова е особено важно да има хармонизиране на визовата политика. Тъй като всички прилагаме една и съща визова политика. Така че смятам, че ни очаква много положителен дневен ред и важни теми за обсъждане", заяви Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гранични полицаи разкриха депо за скъпи крадени автомобили
Гранични полицаи разкриха депо за скъпи крадени автомобили
Коледно настроение в кулоарите на Народното събрание (СНИМКИ)
Коледно настроение в кулоарите на Народното събрание (СНИМКИ)