НОВИНИ

Ученици сигнализират: Все по-лесно се купуват наркотици около училищата в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
18:24, 07.12.2022
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

В Благоевград за един месец полицията задържа десет души за разпространение на наркотици. В същото време ученици сигнализират, че около училищата много лесно могат да се намерят както канабис, както и синтетични опиати.

В задържаните е открито различно количество канабис, хероин и амфетамини. А тези наркотици лесно се откриват около всички училища. За това сигнализират ученици от Благоевград. Въпреки ежедневните полицейски операции срещу съхранението и разпространението на наркотични вещества, дилърите стават все повече, а с това расте и броят на клиентите.

Основните жертви са деца, чиито родители са заминали да работят в чужбина, а те оставени под грижите и контрола на баби и дядовци.

Ще ги наречем Мартин и Никола. И двамата са ученици в 12-и клас, в две различни учебни заведения в Благоевград. Разказват, че неведнъж са получавали оферти, както от дилъри извън училището, така и от техни приятели, които вече са се запознали отблизо със зависимостта от наркотиците.

"Навъртат се. Наблюдавал съм ги покрай бараките, зад оградата, някои стоят отвън и привикват ученици или предварително се разбират по телефона, се обаждат", обясни Мартин.

"Доколкото знам, отиват нанякъде, разменят си парите, ръкостискат се с едно пакетче дрога и са готови", добавя Никола.

Директорът на националната хуманитарна гимназия в Благоевград Марин Митов нееднократно е подавал сигнали в полицията за продажбата на наркотици в района на училището. В един от случаите, самият той е станал свидетел на сделка.

"Аз ги хванах докато разменят нещо в близост до колата, до която бях паркирал. Просто отидох до колата и ги видях".

Акция "Бяло" продължава в цялата страна - задържани са 56 души (обобщение)

Пазарът на наркотици в Благоевград основно е залят с канабис, който и струва по-евтино. Модерна е и синтетичната дрога.

"Предимно марихуана и последно време ми прави впечатление, че има и доста амфетамини. Това са двете основни", обясни Никола.

Основните жертви на дилърите са децата, върху които не се упражнява родителски контрол, както и такива, които имат поведенчески проблеми.

"Най-податливи са тези деца, чиито родители са в чужбина. Тук може би е място на държавата да помисли за законодателни промени, които да задължават родители, които и двамата са в чужбина, да взимат и децата си", смята директорът Марин Митов.

Към този момент превенцията остава единственият начин за справяне с проблема. В много от училищата в града се провеждат лекции със специалисти от МВР. Темата се обсъжда задължително и в часа на класа.

"Смятам, че от разговорите, които имаме и сътрудничеството, които имаме с полицията, те си вършат работата и полагат усилия. Във всички случаи тези лекции са полезни", казва Митов.

Другата страна са родителите, които също трябва да се включат наравно с учителите и полицията в битката срещу наркотиците.

Репортер: Миглена Медарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчевите деца на София: Общината помага за интеграцията на хората с Даун
Слънчевите деца на София: Общината помага за интеграцията на хората с Даун
Борисов заяви, че е станал свидетел на нова коалиция "Лукойл"
Борисов заяви, че е станал свидетел на нова коалиция "Лукойл"