НОВИНИ

Слънчевите деца на София: Общината помага за интеграцията на хората с Даун

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:25, 07.12.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Над 10 са реализираните проекти за интеграцията на деца и младежи с Даун от началото на годината с подкрепата на Столичната община. Безплатно ползване на някои спортни бази, програми за осигуряване на треньори, които да работят с младежите със специални потребности в различни спортове и кариерни курсове за интеграция след завършване на училище. Това са само част от възможностите. А отдадената работа с тези деца вече дава и резултати - медали от състезания в чужбина.

Наричат ги "слънчевите деца". И несъмнено е така. Те ни показват онова, което често забравяме - как да обичаме и да живеем щастливо. Те ни учат, че мечтите не са нещо въображаемо, а цели, които всеки може да постигне.

За последните 3 месеца програмата за младежите от федерация "Адаптирана физическа активност" е тежка - режими, тренировки и много усилия. Но всичко се увенчава с успех и медали.

"Спортът за мен е всичко на сърцето", споделя Емилиян.

"Не е тежко, а е предизвикателство, защото виждаш пред теб как се променят те. Как им предоставяш едни мечти, предоставяш им една защитена среда, в което те се чувстват супер добре" обясни председателят на българската федерация "Адаптирана физическа активност" Слав Петков.

Спортът помага на децата не само да се интегрират, но и да изграждат характер. Да усещат, че са полезни в обществото. В началото някои от тях били агресивни, други не можели да говорят, днес всички те раздават обич.

"Приятели сме тук, тренираме всеки ден", разказва Емилиян.

"Тези деца и техните родители не са сами. Това наистина е важно да бъде като послание, от една страна от институциите, от друга страна от обществото и че личните проблеми на някои от тях не са лични, а са обществени такива", смята председателят на СОС Георги Георгиев.

Работата не спира до тук, защото те имат още много мечти за сбъдване и още истинска обич за раздаване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вежди Рашидов отбеляза с изложба рождения си ден
Вежди Рашидов отбеляза с изложба рождения си ден
Ученици сигнализират: Все по-лесно се купуват наркотици около училищата в Благоевград
Ученици сигнализират: Все по-лесно се купуват наркотици около училищата в Благоевград