НОВИНИ

ПП поискаха изслушване на Гълъб Донев в парламента заради Шенген. Той: Това е пиар фокус

Александър Марков
от Александър Марков
18:55, 07.12.2022
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Пиар фокус - така служебният премиер Гълъб Донев определи искането на "Продължаваме Промяната" за изслушването му по темата Шенген в парламента. ПП отговориха, че Донев е човекът, представляващ България зад граница и трябва да отговори какво чува от партньорите ни.

Служебното правителство върши своята работа, депутатите да свършат своята и да приемат законопроектите по ПВУ, свързани с Шенген, призова служебният премиер.

"Да не превръщаме Шенген в разменна монета за постигане на кратка и съмнителна медийна и политическа слава. Присъединяването на България към шенгенското пространство ще се случи в резултат на работа, в това число и на законодателна работа. Изслушването ми по темата за Шенген е пиар фокус, който от неделя вечер се ползва като сламка, за която се хваща удавникът", коментира Донев в началото на заседанието на МС.

Гълъб Донев: Да не превръщаме Шенген в разменна монета за постигане на медийна слава

Именно Донев е човекът, който трябва да обясни на депутатите защо нашите партньори ни спират, отговориха от "Промяната".

"Не ме карайте да коментирам полета на гълъба, но ние говорим за границата от май месец, не говорим от последните два дни. Оттогава взехме мерки, за да може "Капитан Андреево" да бъде запушено като дупка в европейската граница. Служебният кабинет за съжаление вместо да продължи тези усилия", заяви Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме Промяната".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че границата е отслабена заради чистки и че страхът в някои страни в ЕС е да не се отвори нов балкански път за мигранти през България. Борисов вижда връзка между разследването на "Скай нюз" и нидерландската позиция.

"Последния месец виждате и филми на запад. Една много мощна атака и тя, когато е и слаба границата, когато липсва и капацитет след чегъртания, махания и уволнения. Първо, уволниха хората, които са управлявали с нас, после Рашков назначи едни, после уволниха хората на Рашков", посочи Борисов.

Казва ли репортажът на "Скай нюз" цялата истина за инцидента на границата?

Според "Възраждане" е публична тайна как се преминава българската граница.

"Ние от "Възраждане" искаме, обаче, да благодарим на представителите на Нидерланидя и Австрия, защото със своята позиция представителите на тези две европейски държави ясно и категорично разобличиха лицемерието на институцията ЕС като цяло", коментира лидерът на партията Костадин Костадинов.

Левицата призова институциите да си подадат ръка.

"Служебното правителство очаква парламентът да приеме определени закони по ПВУ, за да можем да дадем още един тласък за приемането ни в Шенген. И в същото време очаква това от нас, но не желае да дойде, да обсъдим и да решим и да приемем тези закони", каза Корнелия Нинова.

Според "Демократична България", истинските причини да не бъдем приети в Шенген за пореден път не се споменават.

"Това - за 50 евро си можел да минеш българската граница, някаква спекулация, която се разиграва. Проблемите са много по-сериозни и те са свързани с върховенството на закона, а иначе с корупционните практики в България", заяви Атанас Атанасов.

От "Български възход" повториха предложението си България да блокира всички инициативи и решения по предложение на Нидерландия.

"Поради незнайни за нас причини някой се опитва да раздели България от европейското семейство. Дали не е просто, защото сме българи? Двойните стандарти са недопустими", коментира Надежда Самарджиева.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че през 2011 г. техническите критерии са били изместени от политически, а редовното правителство е изпуснало златно време.

"За мен е изключително вредно в тази ситуация целият ажиотаж, целият шум около Шенген да бъде използван и политическите партии в България да се замерят с това, че не ни приемат в Шенген".

Според Йотова, дипломацията ни трябва да продължи да бъде активна и да не даваме никакъв повод за двойни стандарти към България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Вигенин: Ще отидем на срещата с проф. Габровски, но няма да подкрепим правителство на ГЕРБ
Кристиан Вигенин: Ще отидем на срещата с проф. Габровски, но няма да подкрепим правителство на ГЕРБ
Акция "Бяло" продължава в цялата страна - задържани са 56 души (обобщение)
Акция "Бяло" продължава в цялата страна - задържани са 56 души (обобщение)