НОВИНИ

Казва ли репортажът на "Скай нюз" цялата истина за инцидента на границата?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:15, 06.12.2022
Чете се за: 09:30 мин.
У нас
Слушай новината

Разследване на британската телевизия "Скай нюз" и още няколко западни медии твърди, че български гранични полицаи са стреляли и ранили сирийски гражданин, направил опит да премине незаконно в България от Турция.

От телевизията излъчиха видеоклип, заснет от мигрантии, в който се чува изстрел. Кадрите са разпространени от нидерландска неправителствена организация, която се занимава с международни разследвания. Българското министерство на вътрешните работи потвърди за инцидента на 3-ти октомври, но отрича наши служители да са стреляли по мигрантите.

Репортажът се появява след обявената позиция на Нидерландия, че ще наложи вето върху приемането на страната ни в Шенген.

Нидерландия блокира България за Шенген, подкрепя Румъния и Хърватия

А инцидентът, за който става дума в материала, се е случил месец преди български граничен полицай да бъде застрелян на границата ни с Турция.

Какво още се твърди в разследването на "Скай нюз" - вижте ТУК

Разследване е имало в България и Турция. Оказва се, че екипът на "Скай нюз" е бил подробно информиран, че българските гранични власти са осъществили контакт с турските си колеги още когато групата от 70 нелегални мигранти се е опитала да премине граничната бразда. Турски граничен наряд е прибрал мигрантите във вътрешността на Турция, а разследването в двете страни е установило, че от българска територия няма произведен изстрел.

МВР с позиция след разследването на "Скай нюз" за български гранични полицаи

МВР предостави пълната позиция, която е изпратена на екипа на "Скай нюз" за случая на границата, но тя не е отразена изцяло в репортажа. По време на инцидента българските гранични полицаи са замеряни от нелегалните мигранти с камъни и има ранен полицай.

За това авторите на репортажа са били информирани, но то не е част от материала им.

И още нещо - в интернет има сайт, а в една от социалните мрежи и група, в която нелегални мигранти всеки ден публикуват клипове с подобно съдържание, дори много по-брутално, от различни граници на европейски страни, повечето част от шенгенското пространство. Този клип обаче там го няма.

От пълната позиция, която от МВР са изпратили до авторите на репортажа, излъчен по "Скай Нюз" става ясно, че случилото се на границата е по-различно от представеното. Групата мигранти стигнала до браздата с България и видяла полицейския патрул. Оттеглила се към вътрешността на Турция и по-късно се върнала отново, като започнала да замеря българските гранични полицаи с камъни през оградата.

"Нашите гранични полицаи, включително и в този случай са подложени на изключителна агресия. Можете да забележите как изглежда главата на граничен полицай. Такава агресия, която води до осакатяване на служители, която води до разрушаване на местата, където тези служители трябва да изпълняват задълженията си, ще бъде посрещната с необходимите ответни мерки", каза Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Президентът за репортажа на Скай нюз": Има агресивно поведение от страна намигрантии

Министър Демерджиев коментира и твърденията на представящия се за пострадал нелегален мигрант, че български граничен полицай е произвел изстрел от българска към турска територия и го ранил тежко.

"Не, не е вярно твърдението. Смесена българо-турска комисия разследва този инцидент още от 1 октомври. Имаше такива оплаквания и твърдения, турската страна веднага ни ги предостави като данни. Изпратили сме екип, тече разследване. Включително, доколкото ми е известно, такова разследване тече и в прокуратурата", каза Иван Демерджиев.

Демерджиев за репортажа на "Скай нюз": До вчера ни убеждаваха, че границата ни се минава за 50€, днес - че възпираме някого

"Мисля, че колегите от МВР дадоха подробна информация, която установява различна от твърдяната обстановка, т.е., че не е имало стрелба. Доколкото ми е известно има проверка в Бургас, която прокуратурата в Бургас не е констатирала също тези обстоятелства в този вид, който се оповестяват медийно", каза главният прокурор Иван Гешев.

От МВР са уведомили авторите на репортажа, че по сигнал на българските власти турски граничен патрул е прибрал цялата група мигранти и те не са напускали територията на Турция. Месец по-късно двете страни са обсъдили резултатите от разследването и е установено, че изстрелът, който се чува на видеото не е произведен от територията на България.

"С Турция имаме добро взаимодействие на ниво прокуратура, което аз мога да отговоря, изключително добър контакт с колегите, при съответни молби за правна помощ и въпроси, които касаят съответни наказателни производства в двете страни имаме изключително добро взаимодействие на ниво прокуратура и съдебна власт. Сега на ниво изпълнителна власт, МВР доколкото ми е известно има изключително добро взаимодействие", каза Гешев.

Гешев за репортажа на Скай нюз": Надявам се да не се използва във вреда на България за политически цели

Според арабиста Владимир Чуков такива разкази за насилие по европейските граници нелегални мигранти от Близкия изток и Северна Африка публикуват в група в социална мрежа, както и в нарочно създаден интернет сайт на арабски език. Дори в едно от последните публикувани видеа се хвалят как прескачат с парапланер гранична ограда между Мароко и испанския град Мелийя в Северна Африка.

"Разказът, който чухме от това момче, е много сходен с подобен тип разкази. Бият ги, взимат им телефоните, те няма с какво да снимат, нали забележете", каза Чуков.

Според Чуков абсолютно неправдоподно звучи и тази част от разказа, в която се описва, че граничните ни полицаи са извършили "неприличен" обиск на жените и са проявили грубо отношение към тях.

"Ето това нещо подсказва, че това е история, която предварително е написана. Подобен тип история пресъздава начина, по който полицията в техните страни потушава демонстрации. Отношението към жената в нашето общество и тяхното общество е коренно различно. И този, който е скалъпил тази история не е психолог, не познава нашето общество. Т.е. това е нещо, извадено от контекста и мисля, че всеки един интелигентен човек може да се досети защо го изкарват сега. Буквално два дни преди едно съдбоносно гласуване за Шенген", каза Чуков.

"И ако до вчера ни убеждаваха, че нашата граница може да се мине срещу 50 евро, сега пък ни убеждава точно обратното, че ние 9 пъти възпираме някой да премине и по някога използваме оръжие. Ми, понякога може да използваме оръжие, но не и в този случай. Благодаря ви", заяви министърът на вътрешните работи Демерджиев.

Няма данни в тази група от близо 70 мигранти направила неуспешен опит да премине границата ни да е имало жени.

Европейската комисия също реагира на репортажа, излъчен от "Скай Нюз", като говорител на комисията призова властите да изяснят всичко по случая.

EК очаква България да разследва твърдения за стрелба по границата с Турция

От МВР подчертават, че при охраната на границата стриктно се спазва шенгенското законодателство, както и принципа да се опазват здравето и живота както на нелегалните мигранти, така и на граничните полицаи. И главният прокурор заяви, че България покрива изцяло стандартите на Шенген.

По темата работиха: Иво Никодимов, Десислава Маркова и Йоана Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габриел Жезус ще трябва да се оперира, аут е до март
Габриел Жезус ще трябва да се оперира, аут е до март
Луис ван Гаал има план как Нидерландия да спре Меси
Луис ван Гаал има план как Нидерландия да спре Меси