НОВИНИ

Митрополит Гавриил: Служението с руския митрополит Антоний е с благословението на патриарха

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
13:01, 06.12.2022
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Слушай новината

Общото служение на Никулден на Ловчанския митрополит Гавриил и Волоколамския митрополит Антоний от Руската православна църква има благословението на българския партиарх Неофит.

Посещението на руския митрополит у нас предизвика протест пред Руската църква в София. Заради демонстрацията посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова беше изведен след литургията от заден изход на храма.

Ловчанският митрополит заяви, че Антоний е в България за 70-ата годишнина на Руското подворие в България, както и за днешния празник. Той допълни, че във всяка молитва Българската православна църква се моли за Украйна.

- Ваше високопреосвещенство, каква беше причината за визитата на Волоколамския митрополит? Тук имаше протест срещу Руската православна църква, тук имаше украински граждани, срещу това че БПЦ служи с РПЦ.

- Вижте, това, което мога да ви кажа - той е дошъл по повод това, че първо е храмов празник на църквата на Руското подворие, второ 70 години откакто е основано подворието на РПЦ в България. Това е юбилей. Това мога да ви кажа, това знам. Затова е дошъл, аз нищо друго не знам, което се предвижда във връзка с тази негова визита.

Имаше покана ние да служим, негово светейшество патриарх Неофит благослови и ние сме тук днес. С дядо Герасим служихме и да не беше дошъл той, пак щеше да има днес празник.

- Говори се, че ще оказва натиск върху Българската православна църква заради Македонската православна църква?

- Вижте, това са излишни неверни приказки, тъй като сега заседание на Синода няма и той с никого няма да проведе разговори, нито пък, предполагам, какъв натиск има? МПЦ получи автокефалия от СПЦ, тя го е приела, нашият Синод знае, ние нямаме нищо против. Защо БПЦ? Какъв натиск да се оказва - ние се радваме, че те най-накрая получиха автокефалия и то от църквата - майка, защото тяхната църква - майка от десетки години е сръбската. И много добре стана и се радваме, защо трябва някой да ни оказва натиск.

- Тук хората, които бяха казват, че той трябва да е "персона нон грата" заради войната?

- Вижте, това са си техни работи, аз не знам какво имат против. Владика Антоний, аз малко го познавам, той е млад архиерей, нищо лошо за него не съм чул. Те, ако нещо знаят, аз не знам нищо.

- Проблем ли е БПЦ да служи с РПЦ в тази ситуация на война или не?

- Вижте, ние между нас, ако изгубим единството, тогава въобще няма да има сила, която да бъде положителна. Трябва да служим и с Украинската православна църква, и с другите църкви. Църквите трябва да показват пример на желание за мир, за единство, за добро разбирателство между хората. Защо да не служим? Ние се молим на Господ и по време на службата се молим за мир, за благоденствие, за опазване от злини.

- Хората се противят срещу това съслужение, смятат че висшите ни духовници трябва да имат по-твърда позиция?

- Българските висши духовници се молят на Господ и ние в Ловчанска епархия от началото на март, на всяка една литургия, се молим за мир в Украйна. И това ли е лошо? Какво да направим ние друго? Ние с политика не се занимаваме, но ние на всяка една литургия, това са вече колко време, се молим за мир в братска Украйна, Господ да даде мир! Това правят българските духовници.

- Тоест, митрополит Антоний няма да има официални срещи с никого от Синода?

- За мен няма такова нещо.

- С патриарха ще има ли официална среща?

- Зависи дали Негово светейшество ще има възможност да го приеме. Но той и да го приеме, ще го приеме на кафе. Няма да го приема нашият патриарх без знанието на Синода, нищо сериозно няма да прави. Няма такова нещо. Владиката е дошъл да послужи и ще си замине и това е. И такъв проблем с МПЦ няма, ние Светия Синод нямаме нищо против, ние се радваме, че те получиха автокафалия.

- Излезе една политическа декларация, свързана с това, затова ви питам.

-Не съм я чел.

- И това, че ДАНС трябва да се заеме с него заради националната сигурност?

- Политиците, те са затова да си пишат декларации, а ние сме да се молим на Господ и да търсим да има между хората любов и разбирателство. Честит празник!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова се класира за втория кръг на тенис турнира в Анже
Виктория Томова се класира за втория кръг на тенис турнира в Анже
200 полицейски екипи ще следят за сигурността на пътя около студентския празник
200 полицейски екипи ще следят за сигурността на пътя около студентския празник