НОВИНИ

ПП, БСП, ДБ и "Възраждане" няма да подкрепят мандата на ГЕРБ

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:04, 06.12.2022 (обновена)
Чете се за: 06:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Очаквано, днес повечето парламентарни групи потвърдиха позицията си, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ-СДС. Въпреки че от най-голямата парламентарна група издигнаха непартийната фигура и утвърден специалист проф. Николай Габровски за кандидат-премиер, това не промени позицията им. От ПП, ДБ, БСП и "Възраждане" отново заявиха, че няма да подкрепят проектокабинет с първия мандат.

Официално разговори за кабинет с първия мандат в парламента днес нямаше. Лидерът на ГЕРБ не скри надеждата, че такова правителство е възможно, независимо че нямат нужната подкрепа.

"Имаме няколко дни да използваме единствения шанс за редовно правителство и трябва да оставим комфорта и възможността на проф. Габровски да си проведе срещите, разговорите, да успокои страстите и да се опитаме да направим правителство като държава", каза Борисов.

Проф. Николай Габровски: Ще разчитаме на хора, които са отдалечени от партийните структури

"Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и "Възраждане" не оставиха и капка надежда за подкрепа, но БСП и "Демократична България" са склонни от уважение да се срещнат с проф. Габровски.

"Ние няма как да подкрепим правителство на ГЕРБ, знаейки че г-н Борисов стои и дебне всяка минута за всяко действие на хората от ГЕРБ", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Не виждаме условия да подкрепим правителство с мандатоносител ГЕРБ. Кандидатурата на проф. Габровски, колкото и той да е респектираща фигура, не виждам как би могла да промени това нещо", смята председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов.

"Няма да подкрепим правителство с първия мандат на ГЕРБ и кандидат за министър-председател проф. Габровски. Ако ни поканят на среща, ще отидем, за да го заявим в очите им", призова председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова.

"Няма как да подкрепим правителство, предложено от ГЕРБ", заяви Цончо Ганев от "Възраждане".

От "Български възход" са готови за разговор и след това ще решат. ДПС отказаха коментар. А вчерашните остри критики на президента Радев към "Продължаваме промяната" провокираха политически реакции. Кирил Петков изброи част от темите, по които се разминават с президента - Българската агенция за безопасност на храните, "Газпром", ББР.

"Няма как да стоим и да мълчим. Напротив, когато виждаме, че нещо работи срещу българските граждани, ние ще бъдем ясен критик", каза Петков.

"В последните 24 часа видяхме един доста добре синхронизиран дует между г-н Борисов и г-н Радев, който не мисля, че изненадва и българските граждани. Стана очевидно даже и за слепите", коментира Асен Василев.

На въпроса има ли доказателства, че Борисов и Радев се срещат, Василев отговори: "Не ходя да им светя".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова смята, че отношението на президента към Петков и Василев не е плод на доверие, а на внимателно премислен план. Според нея този план се е провалил, а президентът бърза да се спаси от последиците.

В прессъобщение тя отбелязва, че Румен Радев е създал "Продължаваме промяната" с три задачи: да бъдат новото, което да оглави протестите и тяхната вълна да свали ГЕРБ; да разбият БСП като алтернатива на ГЕРБ; да ги инсталира в правителство и чрез тях да управлява страната.

Борисов отрече да се е срещал с президента и атакува "Промяната" за това че почти всичките им партньори са се отрекли от тях.

Борисов: Не съгласувам нищо с президента, ако наложи вето на Изборния кодекс, ще водим нов разговор

"Но ние с президента Радев не сме се виждали, не сме говорили, нито едно действие не сме съгласували. Това е абсолютна лъжа. След президента Радев, техният основен коалиционен партньор и веднъж победител на избори - ИТН, Слави Трифонов, публично се отрече от тях и ги обвини в корупция. След това другият им коалиционен партньор - г-жа Корнелия Нинова - от трибуната на парламента ги нарече "аматьори" и обясни как са лъгали. И най-важният показател - как близо 200 000 по-малко гласове отидоха за тях", коментира лидерът на ГЕРБ.

Президентът Радев обясни, че за него водещото в отношенията е да няма лъжи.

Лъжата разбива обществото, разбива и политическата система. Винаги има причини, но аз държа на принципите, държа да има истина в отношенията, държа България навън да отстоява своето достойнство, своя национален интерес. това винаги ми е било отправна точка.

Възможно ли е Изборният кодекс да послужи като разменна монета за политическа подкрепа също беше тема на коментари днес. Сутринта Бойко Борисов изненадващо заяви, че ако президентът наложи вето, ще го подкрепят. По-късно се коригира, че ще водят нов разговор, след като има яснота по темата. Промяната в позицията му провокира иронични коментари от ПП, ДБ и БСП. А дали ще има вето, Румен Радев обяви:

"Моят екип работи и се надявам в скоро време вие да имате информация какво ще бъде моето решение".

Президентът добави, че решенията си взима единствено на база законите и конституцията на страната.

Още подробности вижте във включването на Вера Александрова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ММС награди победителите в конкурса „Мисията доброволец - (не)възможна“
ММС награди победителите в конкурса „Мисията доброволец - (не)възможна“
Разследване на "Скай нюз": Стреляли ли са български граничари по мигранти?
Разследване на "Скай нюз": Стреляли ли са български граничари по мигранти?