НОВИНИ

ВиК-Русе предлага увеличение на цената на водата с 56 ст. на кубик

bnt avatar logo
от БНТ
11:08, 06.12.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

КЕВР обсъжда предложенията на 14 ВиК оператори за повишаване на цената на водата от първи януари. Сред тях е водоснабдителното дружество в Русе. Очакванията са там водата да поскъпне с 56 ст.

Областинят управител на Перник: Ще направя всичко възможно да не поскъпва водата с 30%

В момента за кубик вода русенци плащат 3,85 лв. с ДДС като цената включва доставяне, отвеждане и пречистване. Очакваната актуализирана крайна цена ще 4,41 лв. за кубик.

Кремена Митева издържа тричленно семейство. За последния месец е платила 45 лв. за вода и казва, че след повишението трудно ще се справят с разходите.

Очакваното повишение е още едно изпитание за семейните бюджети и на младите семейства, и на пенсионерите. За да се справят финансово, Даниела Тимова и съпругът ѝ ще си наложат различни ограничения.

"Ще се опитваме да икономисваме от това, което можем. Загасяме лампите, по-малко вода, ще гледаме да затваряме веднага чешмите. Лошото е, че имаме едно село лятно време и се чудим дали ще успеем следващото лято да гледаме зеленчуци за собствени нужди", посочва Даниела.

От ВиК-Русе обясняват, че основната причина за исканото увеличение на услугата е скъпият ток. Над 40% от разходите на дружеството отиват за плащане на електроенергията, тъй като водата се доставя до потребителя чрез изпомпване.

Репортер: Венета Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекс Николов бе най-резултатен за шампионатен успех на Лубе
Алекс Николов бе най-резултатен за шампионатен успех на Лубе
Гледайте Мароко - Испания от 17:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ 3
Гледайте Мароко - Испания от 17:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ 3