НОВИНИ

Областният управител на Перник: Ще направя всичко възможно водата да не поскъпва с 30%

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
10:51, 06.12.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

30% увеличение на цената на водата в Перник от догодина, поиска местното ВиК дружество. Днес в КЕВР ще се проведе обществено обсъждане по темата.

Ако поскъпването бъде одобрено, цената на водата ще скочи от 2,43 лв. за кубик на 3,20 лв.

С около 30% се очаква да поскъпне питейната вода в Перник от догодина

Областният управител на Перник Людмил Веселинов е категорично против увеличението, защото според него първо трябва да се подобри услугата на перничани, а после да се мисли за по-висока цена. В "Денят започва" той заяви, че ще направи всичко, което му позволява закона, за да се противопостави на поскъпването.

"Категорично съм против увеличението, защото хората още помнят водната криза в града. Нека не прекаляваме с доверието на хората. Нищо не се промени в положителна посока от онзи случай след проблема с водната криза. За мен ВиК-дружеството не направи нищо, за да се подобри стандартът, за да може хората да ползват по-добра услуга. Нямам против да се вдигне цената, но ако е подобрена услугата, а в случая не е. ВиК-Перник е натрупало задължения към ЧЕЗ и има заплаха за спиране на тока. Ако го спрат, какво следва за гражданите - остават без вода. Освен това десетки села в областта бедстваха без вода през лятото. Не може хората да нямат вода и да им се предлага по-висока цена. Това е недопустимо и което зависи от мен, като областен управител, ще направя така, че в рамките на закона да не поскъпне", каза Людмил Веселинов, областен управител на Перник.

От ВиК дружеството потвърдиха за дълговете за електроенергия като ги обясниха със забавено изплащане на компенсациите за ток за бизнеса през есента. Според ръководството на дружеството цената на водата няма как да остане без промяна при положение, че всички разходи по водоснабдяването растат.

"Няма как да бъде запазена цената на водата при условие, че основните разходи на ВиК Перник са с около 50% нагоре. Освен това, имаме договорка със синдикатите, че всяка година трябва да бъдат увеличавани заплатите с 15%", каза Борислав Иванов, управител на ВиК-Перник.

Подробности вижте във включването на Софи Цветкова.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филаделфия загуби от Хюстън след две продължения при завръщането на Хардън
Филаделфия загуби от Хюстън след две продължения при завръщането на Хардън
"Питай експерта": Как да изберем украсата за коледните празници?
"Питай експерта": Как да изберем украсата за коледните празници?