НОВИНИ

Изведоха Митрофанова през заден изход на Руската църква заради протест срещу руски митрополит у нас

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:21, 06.12.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Граждани и организации, подкрепящи украинските бежанци у нас протестираха днес пред руската църква "Св. Николай Чудотворец". Причина за недоволството беше посещението на Волоколамския митрополит Антоний, който изпълнява и функциите на " външен министър" на Руската православна църква.

Според протестиращите, Руската православна църква стои зад войната с Украйна, а нашият Свети синод е трябвало да спре визитата. Според ловчанския митрополит Гавриил, църквите трябва да служат заедно и да се молят за мир.

Митрополит Гавриил: Служението с руския митрополит Антоний е с благословението на патриарха

От рано сутринта граждани застанаха пред руската църква и издигнаха плакати в защита на Украйна. Причината - в храма служеше руският митрополит Антоний.

"Мен е срам, че православието, което е миролюбива религия, нашата религия, подкрепя убийства, война, насилие", каза Филип.

"Руската православна църква стои зад войната от самото начало. Тази наглост трябваше да бъде спряна от Синода", коментира Кремона Павлова.

Литургията за празника на църквата и за 70-тата годишнина на руското подворие у нас отслужиха Волоколамският митрополит Антоний, ловчанският митрополит Гавриил и главният секретар на Светия Синод епископ Герасим.

Присъства и руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова. Протестиращите я чакаха да излезе с волоколамския митрополит. Двамата обаче бяха изведени незабелязано от заден вход. Митрополит Гавриил обясни, че митрополит Антоний е дошъл само за годишнината на храма.

"Имаше покана ние да служим, Негово светейшество патриарх Неофит благослови и ние сме тук днес. Ние между нас, ако изгубим единството, тогава въобще няма да има сила, която да бъде положителна. Църквите трябва да показват пример на желание за мир, за единство, за добро разбирателство между хората. Защо да не служим, ние се молим на Господ и по време на службата се молим за мир", обясни той.

От парламентарната трибуна "Демократична България" призоваха ДАНС да се намеси, защото според тях визитата на руския митрополит застрашава националната ни сигурност. Заявиха и че идва, за да окаже натиск върху Светия Синод за Македонската православна църква.

"Призоваваме да бъде наложена ограничителна мярка за недопускането на митрополит Антоний на територията на България, взимайки предвид обстоятелството, че заради войната в Украйна Русия включи България в списъка на неприятелските държави", заяви Кремена Кунева от ДБ.

Митрополит Гавриил опроверга твърденията, че руският митрополит е тук, за да оказва натиск, свързан с Македонската православна църква, защото вече сме подкрепили автокефалията ѝ. Официална среща със Синода и патриарх Неофит на волоколамския митрополит няма да има.

Вижте още в репортажа

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордно търсене на дърва за огрев - има ли недостиг в Горна Оряховица?
Рекордно търсене на дърва за огрев - има ли недостиг в Горна Оряховица?
Сидни Маклафлин-Левроун и Арманд Дуплантис са №1 в леката атлетика
Сидни Маклафлин-Левроун и Арманд Дуплантис са №1 в леката атлетика