Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

МВР с позиция след разследването на "Скай нюз" за български гранични полицаи

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
08:45, 06.12.2022 (обновена)
Чете се за: 08:37 мин.
У нас
Слушай новината

Разследване на британската телевизия "Скай нюз" и още няколко западни медии твърди, че български гранични полицаи са стреляли и ранили сирийски гражданин, направил опит да премине на територията на страната ни от Турция.

Кадрите са заснети на 3 октомври и са били предоставени на нидерландска правозащитна организация от турски адвокат. Пред западните медии 19-годишният сириец Абдула ел Рустум Мохамед казва, че е бил ранен близо до сърцето и е получил трайни увреждания.

Разследване на "Скай нюз" твърди, че български гранични полицаи са стреляли и ранили сирийски гражданин

В позиция, изпратена от Министерството на вътрешните работи до "Скай нюз", се посочва, че наши гранични полицаи са били на пост във въпросната вечер, но не са произвели изстрели.

Според МВР от видеото не става ясно от коя посока е изстрела. Във връзка с този инцидент е извършена проверка за установяване на фактическата истина, от която става ясно, че от българска страна не са произвеждани изстрели, отбелязват от министерството.

Цялата позиция на МВР, която е изпратена до "Скай нюз", е предоставена специално за "По света и у нас", както и снимки, които са свързани със случая.

В случая става дума за опит на 65 лица да преминат нелегално границата.

От МВР допълват, че е имало агресивно поведение от страна на мигрантите, които са хвърляли камъни по колата им. Пострадал е полицай от Гранично управление "Средец", нанесени са и материални щети.

В официалната поциция, предоставена на БНТ от вътрешното министерство, се казва, че правният режим на държавните граници на Република България се урежда с три вида нормативни актове - европейски, международни и вътрешни. Главна дирекция "Гранична полиция" стриктно спазва всички тях. ГДГП активно сътрудничи на Върховния комисарят за бежанците към ООН и Българския хелзинкски комитет на базата на подписания тристранен Меморандум за сътрудничество. От момента на встъпване в длъжност на служебния кабинет няма сигнали за сериозни инциденти, свързани с българската граница от страна на турската държава и Фронтекс.

Според МВР тази агресия не е изолиран случай.

България пази границата на целия Европейски съюз, защото голяма част от опитващите се да влязат на наша територия се опитват да стигнат до страни от Западна и Централна Европа. Българските сили за сигурност, с помощта на Фротекс, всеки ден са на първа линия, за да защитят всички европейски граждани. Последните проверки на Европейската комисия у нас показват, че страната ни стриктно спазва Шенгенското законодателство. Това е посочено в два последователни доклада, допълват още от МВР.

Ето и цялата позиция на МВР:

Правният режим на държавните граници на Република България се урежда с три вида нормативни актове - европейски, международни и вътрешни. Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) стриктно спазва всички тях. ГДГП активно сътрудничи на Върховния комисарят за бежанците към ООН и Българския хелзинкски комитет на базата на подписания тристранен Меморандум за сътрудничество. От момента на встъпване в длъжност на служебния кабинет, няма сигнали за сериозни инциденти, свързани с българската граница от страна на турската държава и Фронтекс.

През периода 01.01-27.11.2022 г. са регистрирани опити на 153460 лица да преминат през българо-турска граница, което е над 4 пъти увеличение в сравнение със същия период на 2021 г. (36418). В последните два месеца се забелязва намаление на мигрантския натиск. Охрана на българската граница осъществяват съвместно сили на МВР, МО и Фронтекс.

Съгласно Спогодбата от 1967 г. между Народна република България и Република Турция за предотвратяване и решаване на граничните инциденти и поддържане на държавните гранични знаци стрелба срещу съседна територия представлява граничен инцидент и всички български служители са инструктирани да не използват оръжие към съпределна турска територия.

Следва да се има предвид, че в последно време значително се увеличи агресията проявявана от граждани на трети страни срещу служители на ГДГП. Същите хвърлят камъни и запалими предмети през оградата срещу граничните полицаи, в резултат на което има ранени колеги, както и повредено имущество на ГДГП – служебни автомобили и постоянни постове за охрана на държавната граница. В последните месеци двама служители на МВР загубиха живота си при опит за спрат автобус с нелегални мигранти в Бургас, един беше тежко ранен при подобна ситуация в София. По време на изпълнение на служебните си задължения граничен полицаи беше застрелят, а обстоятелствата около инцидента още се изясняват.

Отново за случай на агресия става дума на 03.10.2022 г., когато в района на 92 гранична пирамида граничен полицейски наряд от ГПУ Средец предотвратява опит за нарушение на държавната граница от група от около 65 лица. При забелязване на граничният патрул групата се оттегля в дълбочина на турска територия. Не след дълго се завръщат обратно, като същите проявяват агресивно и враждебно поведение, което прераства във физическо насилие – хвърляне на камъни и горящи предмети към българските полицаи, служебният автомобил и охранителна кабинка. От хвърлените камъни е пострадал граничен полицай на ГПУ Средец. Нанесени значителни материални щети на български служебен автомобил "Ланд Ровър Дискавари", както и счупени прозорци на охранителната кабинка.

Веднага са уведомени турските гранични власти, които са изпратили на място свой наряд. На 02.11.2022 г. на турска територия е проведено извънредно заседание на Смесената българо-турска гранична комисия за Сектор "А", на което е обменена информация за инцидента на 03.10.2022 г. Във връзка със случая от турска страна е показано видео, заснето с телефон от мигрантите, в което се чува изстрел, от който на турска територия е пострадал сирийски гражданин. От видеото не става ясно от коя посока е изстрела. Във връзка с този инцидент е извършена проверка за установяване на фактическата истина, от която става ясно, че от наша страна не са произвеждани изстрели.

Тази агресия не е изолиран случай. България пази границата на целия Европейски съюз, защото голяма част от опитващите се да влязат на наша територия се опитват да стигнат до страни от Западна и Централна Европа. Българските сили за сигурност, с помощта на Фротекс, всеки ден са на първа линия, за да защити всички европейски граждани.

Последните проверки на Европейската комисия у нас показват, че страната ни стриктно спазва Шенгенското законодателство. Това е посочено в два последователни доклада, се казва още в позицията на МВР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Академик Пловдив се подили с американски гард
Академик Пловдив се подили с американски гард
Радомир Чолаков, ГЕРБ: Проф. Габровски ще търси подкрепа за експертен кабинет на малцинството
Радомир Чолаков, ГЕРБ: Проф. Габровски ще търси подкрепа за експертен кабинет на малцинството