НОВИНИ

Радомир Чолаков, ГЕРБ: Проф. Габровски ще търси подкрепа за експертен кабинет на малцинството

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 06.12.2022
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Номинираният за премиер от ГЕРБ професор Николай Габровски ще преговаря за съставяне на експертно правителство на малцинството, което да получи подкрепа от останалите партии. Това каза в "Денят започва" депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков. Според него в сегашната ситуация не може да се мисли за коалиционно управление.

Чолаков изтъкна, че проф. Габровски притежава необходимите качества за премиерското кресло. Той ще подбере сам екипа си.

Проф. Николай Габровски: Ще разчитаме на хора, които са отдалечени от партийните структури

"Добрият премиер трябва да бъде на първо място човек. Да има емпатия, да е човечен и да обича хората. Да обича българите и да иска да се грижи за тях. Аз мисля, че проф. Габровски притежава това. На второ място трябва да има широка експертиза, на трето място трябва да може да работи с хора. Смятам, че Габровски го е показал това с качества. Разбира се, че той няма да решава кризите сам, а с екипа, който ще състави. Но съм сигурен, че с неговите качества, той ще подбере екипа си и че той ще бъде максимално безупречен", допълни той.

Кой е проф. Николай Габровски - кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС?

Ако номинацията на ГЕРБ-СДС беше Борисов, това щеше да значи, че ГЕРБ тласка страната към избори, изтъкна Чолаков. Той определи диалога като много труден.

"То става вече смешно - Борисов, Борисов... тази омраза очевидно трудно се преодолява. След година и половина управление на промяната или "шарлатания", както беше казано вчера от президента, добрите качествени хора започват да разбират, че не бива нещата да се оставят по този начин и че те трябва да се ангажират. Проф. Габровски като получаваше мандата два пъти каза думата "дълг". И ние му вярваме, че това е дълг. Не може повече добрите хора да стоят настрана от политиката. Всеки, който чувства отговорност към страната, трябва да се ангажира. И най-интересното и най-доброто е, че тези хора намират в ГЕРБ политическата сила, която може да бъде символ на добрата промяна, колкото и странно да ви звучи това", посочи той.

Радомир Чолаков сподели, че е умерен оптимист за формирането на кабинет "Габровски". Той е разбрал за номинацията на ГЕРБ-СДС вчера сутринта.

"В момента това, което ГЕРБ прави е единствено рационалното и то е честно. Искате неутрални хора, ето ви неутрални хора. Искате експерти - ето ви експерти. Искате парламент, който да не е гумен печат на правителството - ето го. Защото този парламент в този състав няма как да е гумен печат на правителството. Това е нещо, за което сме мечтали от години и сега сме на път да го провалим, заради някои партии", заяви той.

Чолаков определи като лъжа твърденията на "Продължаваме Промяната", че президентът Румен Радев връща ГЕРБ във властта чрез назначения на определени постове.

Румен Радев за "Продължаваме Промяната": Бях първият излъган, когато се доверих на тези хора

"Досега само Бойко Борисов беше казвал думата "извинявайте". Сега и Румен Радев каза тази дума. И това е много голяма сила в политиката - да можеш да признаеш грешка и да се извиниш. Аз не мислех, че президентът може да направи това, но той го стори и с това спечели моето уважение. Аз мисля, че в момента имаме двама държавници, които могат да започнат лека-полека да извеждат България на добър път. Става въпрос за хора, които имат отговорност към държавата и могат да оценяват ситуациите", каза депутатът от ГЕРБ-СДС.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР с позиция след разследването на "Скай нюз" за български гранични полицаи
МВР с позиция след разследването на "Скай нюз" за български гранични полицаи
Атанас Атанасов: Проф. Габровски няма да стане премиер, трябваше Борисов да се кандидатира
Атанас Атанасов: Проф. Габровски няма да стане премиер, трябваше Борисов да се кандидатира