Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Българите в Албания: Улеснете процедурата за получаване на българско гражданство

Александър Марков
от Александър Марков
07:04, 06.12.2022
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

България работи на най-високо политическо ниво за решаване на проблемите на българското национално малцинство в Албания. Това увери президентът Румен Радев представители на нашата общност в Тирана, с които се срещна.

Нашите сънародници поискаха повече внимание от България и конкретна подкрепа за придобиване на българско гражданство.

Това е Хаджи Пируши - председателят на културното дружество "Просвета-Голо Бърдо". Едно от многото дружества на българското национално малцинство в Албания, живеещо тук от столетия и признато официално през 2017 г.

Преди няколко месеца Хаджи Пируши поиска спешна среща с президента Румен Радев през ефира на БНТ. В Тирана президентът Радев дойде за тази среща. Те му поставиха открито отдавна известни проблеми.

Отдавнашна идея на българите тук е да има отделна община Голо Бърдо, която да обедини селищата, населени с българи. Това ще позволи компактното българско население там да привлича по-лесно инвестиции, да доказва българския си произход и да търси помощта на България.

"Голо Бърдо трябва да е община. Има 27 села - 17 села са чисти българи", заяви Хаджи Пируши, председател на културното дружество "Просвета-Голо Бърдо" в Албания.

Когато е съществувала общината Голо Бърдо лесно се е доказвал българският произход на родените там, защото е била компактно населена с българи. Сега такава община няма. И нашите сънародници срещат огромни трудности да доказват произхода си. Президентът заяви, че този проблем е време да бъде решен.

"Аз очаквам най-важния въпрос - най-сетне Консултативният съвет към Изпълнителната агенция за българите в чужбина да заработи ефективно, така че на тези наши сънародници зад граница с българско самосъзнание, когато им се откаже от местните власти документ за произход, този Консултативен съвет да може да установи на базата на ясни критерии, че тези хора са с български произход и заслужават българско гражданство. Малцинството ни тук има нужда от повече учители, от нормални пътища до своите села и от повече инвестиции. И от подкрепа, тъй като македонистки организации твърдят, че българи тук няма, а само македонци", каза президентът Румен Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Заместник-министърът на земеделието: Не е имало контрол от БАБХ на "Капитан Андреево"
Заместник-министърът на земеделието: Не е имало контрол от БАБХ на "Капитан Андреево"
Депутатите се събират на извънредно заседание
Депутатите се събират на извънредно заседание