НОВИНИ

Лидерите на ЕС и Западните Балкани се събират в Тирана на среща на върха

Александър Марков
от Александър Марков
09:50, 06.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз и Западните Балкани се събират в Тирана на Среща на върха. Разширяването на ЕС, справянето с последиците от войната на Русия в Украйна и политическото сътрудничество са сред основните теми, които ще обсъждат държавните и правителствените ръководители с лидерите на шестте страни от региона. Президентът Румен Радев представлява България.

Подробности вижте във включването на Александър Марков.

Разширяването на Съюза към Западните Балкани, справянето с енергийната и продоволствена криза, предизвикана от войната в Украйна, борбата с миграцията са въпросите, които лидерите на страните-членки и шестте страни от региона ще обсъждат днес.

За първи път Срещата се провежда в страна от Западните Балкани, което е знаково.

Един от най-важните въпроси е именно борбата с нелегалната миграция. Преди часове ЕК предложи специален План за действие за борба с миграцията по Западнобалканския маршрут от пет стъпки. Този План е факт на фона на доклад на "Фронтекс", според който незаконната миграция към Стария континент е на нива, невиждани от
Втората световна война насам.

Стратегията предвижда по-добро управление на границите, бързи процедури за предоставяне на убежище, борба с
трафика на мигранти, насърчаване на сътрудничеството за реадмисия на мигранти между страните и координиране на политиките за издаването визи.

Сред конкретните резултати от Срещата е Споразумение за роуминга, което вече беше подписано и което ще намали цените на телефонията и преноса на данни.

Съюзът вече активира Икономически и инвестиционен план от 30 млрд. евро за региона, чиято цел е да подпомогне зеления и дигитален преход на страните, както и 1 млрд. евро за справяне с енергийната криза.

"Много важна, символична среща. Напълно съм убеден, че бъдещето на нашите деца ще бъде по-сигурно и по-проспериращо със Западните Балкани в ЕС. Ние работим усилено за постигането на прогрес и за подписването на споразумение за роуминга", коментира председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

От шестте страни от Западните Балкани Сърбия и Черна гора вече преговарят с ЕС, Албания и Северна Македония започнаха процеса тази година, като Скопие трябва да промени Конституцията си и да впише българите в нея преди да започне реални преговори. Босна и Херцеговина получи препоръка за начало на преговорите през октомври, а Косово е още съвсем в начален етап по пътя си към еврочленството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков спечели турнира на легендите на ФИФА в Катар
Христо Стоичков спечели турнира на легендите на ФИФА в Катар
Сутрин със световното първенство по футбол - 06.12.2022 г.
Сутрин със световното първенство по футбол - 06.12.2022 г.