НОВИНИ

Петков, Василев и Бориславова не се явиха в парламентарната комисия за "Джемкорп"

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:58, 06.12.2022 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

До петък ще бъде готов доклад по случая "Джемкорп" и "Ай Пи 3" от временната комисия посветена на меморандума между частната компания и българската държавата. Днес на заседанието й трябваше да бъдат изслушани бившият премиер Кирил Петков, бившият вицепремиер Асен Василев и бившият говорител на правителството Лена Бориславова. И тримата не се явиха.

"И от "Ай Пи 3" и от "Джемкорп" има подписан отказ за каквито и да е претенции към българската държава. Така че няма да влизаме в цирковете на ГЕРБ, омръзна ни от Борисовките, вече два месеца се занимаваме с несъстоятелни неща и в момента много по-важно е да изслушаме министър Шишков, къде са изчезналите пари и къде е изчезналата магистрала" каза Петков пред медиите.

На заседанието все пак бях изслушани бившият енергиен министър Александър Николов, настоящият Росен Христов и служебният военен министър Димитър Стоянов. Той беше поканен като бивш главен секретар на президентството. Стоянов разказа, че е проведена среща на "Дондуков" 2 с "Ай Пи 3" за възможността за представяне на малки ядрени реактори. На тази среща обаче не е ставало въобще въпрос за "Джемкорп".

"Срещата премина в президентската институция в последствие по имейл беше изпратен този меморандум към Министерството на енергетиката по компетентност. Не е правена проверка през ДАНС за компанията "Ай Пи 3", но за нас беше достатъчно че посланик Мостбахер, която е посланик по инициативата три морета водеше тази делегация", каза Димитър Стоянов, бивш главен секретар на Президентството.

"Причината, поради която аз не желаех да се прекрати меморандума е, че в крайна сметка човекът, който отнесе негативи, изключая себе си, защото това е съвсем нормално в административна роля, е българинът, това е едно общо петно, което си слагаме всички на тази маса", каза Александър Николов, бивш министър на енергетиката.

Единствено депутатите от "Продължаваме промяната" останаха доволни от изслушването на бившия енергиен министър. Останалите разкритикуваха Николов, че нарочно не е отговарял на въпросите и нищо не е станало ясно - нито кой е довел "Джемкорп" и защо компанията е доведена. Все пак депутатите отчетоха и факта, че от поканените Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова, единствено Николов се е изправил сам да отговаря на въпросите.

"Ако се фокусираме върху меморандума, там не са спазени вътрешните порядки и процедури нито за изготвяне, нито за гласуване на документа. Това не е единственият случай. На практика няма доклади от нито едно от служебните пътувания на министъра на енергетиката", каза Росен Христов, служебен министър на енергетиката.

На първото заседание миналата седмица се стигна до скандал между "Продължаваме Промяната" и ГЕРБ.

Комисията "Джемкорп" започна със скандал

Срокът на действие на комисията е един месец, и бе създадена да провери всички факти и обстоятелства около договора за инвестиции в зелена енергия на стойност 1 милиард долара.

От ГЕРБ обявиха, че този документ създава опасност за националната ни сигурност. От "Продължаваме Промяната" пък твърдят, че договорът е прекратен.

В действие ли е меморандумът с "Джемкорп" и има ли последствия за България?

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте Португалия - Швейцария от 21:00 ч. НА ЖИВО на bntsport.bg
Гледайте Португалия - Швейцария от 21:00 ч. НА ЖИВО на bntsport.bg
БФ по баскетбол се включи в иновативен проект на ФИБА за дигитализация и комуникация
БФ по баскетбол се включи в иновативен проект на ФИБА за дигитализация и комуникация