НОВИНИ

В действие ли е меморандумът с "Джемкорп" и има ли последствия за България?

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:33, 20.11.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Сделката "Джемкорп" на правителството "Петков" скара ГЕРБ и "Продължаваме Промяната". Днес от ГЕРБ обявиха, че ще сезират службите и Европейската комисия, защото меморандумът с компанията не е прекратен и е заплаха за националната сигурност. По думите им с тази сделка държавата възлага на една офшорка, зад която седят руски олигарси.

Бившият енергиен министър Александър Николов с остър коментар по казуса "Джемкорп"

От "Продължаваме Промяната", "Джемкорп" и бившият енергиен министър Александър Николов казаха, че всякакви отношения между фирмата и държавата са прекратени. Служебният енергиен министър, от своя страна, съобщи, че меморандумът не е прекратен. "Джемкорп" трябваше да помогне с инвестиции енергийни проекти, свързани със зеления преход на България.

От ГЕРБ отново обвиниха "Продължаваме Промяната", че меморандомът с "Джемкорп" е подписан без необходимите документи и все още е в сила.

"Къде е решението на МС, с което се възлага на министъра на енергетиката по онова време той да подписва договор с "Джемкорп"? А на всичкото отгоре, в раздел 7-ми се оказва, че той остава в сила още две години с всичките му точки, дори меморандумът да бъде прекратен", заяви Даниел Митов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ: Далаверата "Джемкорп" не е прекратена, подаваме сигнал до ДАНС и МВР

"Това тук не е държавата да възложи на държавата, това тук е държавата възлага на една офшорка зад която седят руски олигарси", изтъкна Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ-СДС.

От "Продължаваме промяната" излязоха с официална позиция в която се казва:

ПП отговори на ГЕРБ: Меморандумът с "Джемкорп" е прекратен отдавна, Борисов ни тласка към избори

"Меморандумът с "Джемкорп" е прекратен отдавна и темата е затворена, без абсолютно никакви последствия за държавата. В същото време има истински важни за хората теми, по които партиите в Народното събрание трябва да работят".

Изпълнителният директор на фирмата Атанас Бостанджиев също отрече твърденията на ГЕРБ, че договорът още е в сила.

Шефът на "Джемкорп": Меморандумът е прекратен и нямаме никакви претенции към България

"Много се учудвам от тези изявления. Меморандумът беше прекратен, получихме официално писмо с искане за анулиране. Документът е прекратен и ние повече нямаме никакви претенции, нито към правителството, нито към държавата България", увери Атанас Бостанджиев.

Служебният енергиен министър Росен Христов, обаче, заяви, че не само че договореностите с "Джемкорп" още са в сила, но и те реално могат да предявят финансови претенции към държавата.

Росен Христов: Договореностите с "Джемкорп" още са в сила, може да предявят финансови претенции към държавата

"Ние го прекратихме едностранно. Докато не изтече този едномесечен срок, този меморандум ще бъде в сила. Предвиждат се плащания по този договор, което е от порядъка на 10 млн. - немалка сума", заяви Росен Христов.

Вижте целия коментар на министъра тук

От ГЕРБ ще настояват за допълнително разследване по казуса и ще подадат сигнал до ДАНС, МВР и Европейската комисия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катар - Еквадор 0:2
Катар - Еквадор 0:2
След щастливата развръзка: Какво показва разследването за изчезването на Сашко?
След щастливата развръзка: Какво показва разследването за изчезването на Сашко?