НОВИНИ

Енергийният министър с изненадваща инспекция във ВЕЦ "Цанков камък"

bnt avatar logo
от БНТ
19:39, 20.11.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на енергетиката Росен Христов изненадващо инспектира ВЕЦ "Цанков камък", която отново заработи след успешно приключен авариен ремонт. Причината за аварията, според министъра е вероятно проектантски дефект, който е бил отстранен.

Изключването на централата по никакъв начин не се е отразило на енергийната система на страната. ВЕЦ "Цанков камък" е аварийна мощност и се използва в пиково натоварване и когато цената на тока е по-висока, така че да може да генерираме максимална печалба. През периода на ремонт такива нужди не е имало.

Няма загуби, тъй като акумулираната вода в язовира сега ще бъде използвана за производството на електроенергия, когато е необходимо.

"Операцията по отстраняването на дефекта и възстановяването на съоръжението е на практика безпрецедентна, уникално изпълнена операция под ръководството на екипа на ВЕЦ-а с участието на професионални алпинисти и фирма, която се занимава с транспортиране на такива нестандартни обекти...И да призова депутатите от "Да България", които така много неуважително се изказваха, че тук било изоставено, никаква поддръжка и това било резултат от аварията, ги призовавам публично да се извинят на колегите от енергетиката, защото както виждате тука всичко е като аптека", заяви Христов.

Репортер: Величка Петкова

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави за постоянно в ареста мъжа, изтезавал куче в София
Съдът остави за постоянно в ареста мъжа, изтезавал куче в София
Двама от петимата задържани за разпространение на педофилски материали в София остават в ареста
Двама от петимата задържани за разпространение на педофилски материали в София остават в ареста