НОВИНИ

Демерджиев за репортажа на "Скай нюз": До вчера ни убеждаваха, че границата ни се минава за 50€, днес - че възпираме някого

демерджиев репортажа скай нюз убеждаваха границата минава 50euro възпираме някого
bnt avatar logo
от БНТ
15:25, 06.12.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

"Ако до вчера ни убеждаваха, че нашата граница може да се премине срещу 50 евро, сега ни убеждават точно обратното - че ние 9 пъти възпираме някого да премине и понякога използваме оръжие. Понякога може и да използваме оръжие, но не и в този случай".

Така вътрешният министър Иван Демерджиев коментира репортажа на "Скай нюз", в който се твърди, че български граничари са стреляли по мигранти. По думите му разследването на медията е проведено в рамките на три седмици, като единственият случай, в който се твърди за стрелба по мигрант, е от 1 октомври.

Разследване на "Скай нюз": Стреляли ли са български граничари по мигранти?

Не е вярно твърдението, че е стреляно по мигрант от българска територия, заяви Иван Демерджиев и уточни, че смесена българо-турска комисия е започнала разследването още на 1 октомври, като турската страна веднага е предоставила данни.

"Включително, доколкото ми е известно, такова разследване тече и в прокуратурата. Искам да обърна внимание, че нашите гранични полицаи са подложени на изключителна агресия, която води до осакатяване на служители, до разрушаване на местата, където те трябва да изпълняват задълженията си. Ще бъде посрещната (агресията - бел. ред.) с необходимите ответни мерки", заяви Демерджиев.

Полицаите по границата са инструктирани как да пазят живота и здравето на мигрантите, както и своите собствени.

"Те се отнасят с тях хуманно, но в една конфликтна ситуация, в която мигрантите застрашават живота и здравето на нашите гранични полицаи, те няма как да стоят безучастно".

По закон полицаите могат да използват оръжие винаги, когато са нападнати. Първо издават предупредителен изстрел и след това отново могат да стрелят, ако не бъде изпълнено разпореждането им, припомни Демерджиев.

"Ако някой очаква, че ще инструктирам граничните полицаи да бъдат мишени на мигрантите, просто няма как да се случи", заяви министърът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФИБА реши Лил и Париж да приемат баскетболния турнир на ЛОИ през 2024 г.
ФИБА реши Лил и Париж да приемат баскетболния турнир на ЛОИ през 2024 г.
EК очаква България да разследва твърдения за стрелба по границата с Турция
EК очаква България да разследва твърдения за стрелба по границата с Турция