НОВИНИ

Разследване на "Скай нюз": Стреляли ли са български граничари по мигранти?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:00, 06.12.2022
Чете се за: 04:35 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Разследване на британската телевизия "Скай нюз" и още няколко западни медии твърди, че български гранични полицаи са стреляли и ранили сирийски гражданин, направил опит да премине на територията на страната ни от Турция.

От "Скай нюз" излъчиха видеоклип, заснет от мигранти, в който се чува изстрел. Българското министерство на вътрешните работи потвърди за инцидента на 3 октомври, но отрича наши служители да са стреляли по мигрантите. Репортажът се появява след обявената позиция на Нидерландия, че ще наложи вето върху приемането на страната ни в Шенген.

Инцидентът, за който става дума в материала, се е случил месец преди български граничен полицай да бъде застрелян на границата ни с Турция.

3 октомври - българо-турската граница. Група нелегални мигранти се опитва да премине на територията на България. Чуват се изстрели и един от мъжете пада на земята. Това е 19-годишният сириец Абдула ел Рюстюм. Във видеото се вижда, че младият мъж има рана на ръката.

Тези кадри са заснети от един от мигрантите от групата. Разпространени са от нидерландската неправителствена организация Lighthouse Reports, която се занимава с международни разследвания. Предоставени са на организацията от турски адвокат, който е завел дело в Европейския съд за правата на човека.

Излъчени са вчера, в рамките на съвместно разследване на британската телевизия "Скай нюз", френското издание "Монд", германската обществена телевизия А Ер Де, британския вестник Таймс и други западни медии.

Разследване на "Скай нюз" твърди, че български гранични полицаи са стреляли и ранили сирийски гражданин

Според тях изстрелите идват от района на граничен пост 92 от българска страна. Сириецът твърди, че е прострелян от български граничен полицай. По думите му куршум е пронизал лявата му ръка, след което се е забил близо до сърцето му.

"Насочи оръжието си директно към мен. Очевидно имаше намерение да ме улучи. Бяхме на много малко разстояние - около 10 - 15 метра. Стреляше с цел да убие", заяви Абдула ел Рюстюм, сирийски бежанец.

Сириецът впоследствие е опериран в Истанбул. Мигрантът казва, че ръката му трайно е парализирана. Във видеото на мигрантите не се вижда кой стреля, а в репортажа журналистката уточнява, че е трудно да се докаже кой е произвел изстрела.

В далечината на кадъра се вижда единствено зелен автомобил, който според "Скай нюз" е от типа, използван от българските граничари. Звуков анализ твърди, че изстрелът идва от близко разстояние, но няма как да бъде доказано кой го е произвел.

И още от версията на мигрантите, разказана пред западните медии: При опит да преминат нелегално границата са били задържани от българските граничари. По думите им те започнали да претърсват жени в групата по непристоен начин, което ги провокирало да отвърнат.

МВР с позиция след разследването на "Скай нюз" за български гранични полицаи

В позиция, изпратена от Министерството на вътрешните работи до "Скай нюз" се посочва, че наши гранични полицаи са били на пост във въпросния ден, но не са произвели изстрели. В случая става дума за опит на 65 лица да преминат нелегално границата.

От МВР допълват, че е имало агресивно поведение от страна на мигрантите, които са хвърляли камъни по колата им. Пострадал е полицай от Гранично управление "Средец", нанесени са и сериозни материални щети.

В репортажа се казва, че това е първото видео, което показва как търсещ убежище бива прострелян с бойно оръжие на европейска граница.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП, БСП, ДБ и "Възраждане" няма да подкрепят мандата на ГЕРБ
ПП, БСП, ДБ и "Възраждане" няма да подкрепят мандата на ГЕРБ
Асен Василев: Виждаме добре синхронизиран дует между Борисов и Радев
Асен Василев: Виждаме добре синхронизиран дует между Борисов и Радев