НОВИНИ

Президентът за репортажа на "Скай нюз": Има агресивно поведение от страна на мигранти

Александър Марков
от Александър Марков
19:59, 06.12.2022
Чете се за: 05:47 мин.
По света
Слушай новината

Според държавния глава има агресивно поведение на мигранти в инцидента, показан в разследването на "Скай нюз". Президентът бе в Тирана, където участва в Срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Той посочи, че има реален шанс да влезем в Шенген догодина, след като и днес за пореден път Нидерландия и Австрия повториха, че на този етап не могат да подкрепят България за членство.

Президентът Румен Радев заяви, че все още се установяват фактите за инцидента на българо-турската граница отпреди месеци.

"Върши се щателна проверка по случая. Към момента от документа е ясно едно - имаме агресивно поведение от страна на мигранти, голяма група, имаме потрошен автомобил на "Гранична полиция", имаме ранен служител на "Гранична полиция" при изпълнение на служебните си задължения. Нямаме факт, доказателства и данни, че е произведен изстрел от български полицай към мигрант".

Случаят на границата ни: Разследването на "Скай Нюз" и реакциите у нас (обобщение)

Държавният глава Румен Радев отново е поставил въпроса за готовността ни за членство в Шенген пред колегите си от Нидерландия и Австрия.

"Продължавам да обсъждаме темата Шенген с двамата лидери. Работим на всички нива на дипломацията, но трябва да се свърши работа и в България. Затова моят съвет е, моят апел към всички политически партии - нека тази тема не се политизира. Нека тази тема не се използва за лична разправа между партийни лидери, има нещо важно, което трябва да се свърши. Това Народно събрание трябва да приеме законите по ПВУ, които касаят съдебната реформа. Имаме всички шансове догодина - това го знам от колебаещите се страни, от разговорите ми с Рюте - да се присъединим към Шенген, но това до голяма степен зависи от нас и от това как ние ще играем тази игра на терена на дипломацията без емоции и вътре в България", коментира президентът.

Румен Радев: Има всички шансове да влезем в Шенген догодина, депутатите да приемат законите по ПВУ за съдебна реформа

Радев заяви още, че България и Румъния ще работят до последно за членството в Шенген.

"Ние продължаваме усилия заедно с Румъния до последния момент. Има в определени страни от ЕС наслоени настроения срещу България вече десетилетия. Тези предубеждения трудно се пречупват. Затова работим активно с всички средства на дипломацията. Ако има единни усилия - НС, МС, президент - ние ще успеем".

Премиерът на Нидерландия отново повтори, че България не е готова.

"Ние се колебаехме за Хърватия, Румъния и България. За Хърватия и Румъния успяхме да стигнем до "да". Към този момент за България не е "не", а е "все още не", каза Марк Рюте.

Той заяви, че Нидерландия има нужда от нова оценка на Механизма за сътрудничество и проверка и Механизма за верификация в Шенген.

"Говорих дълго с президента Румен Радев. Но съм оптимист, че следващата година можем да направим стъпки напред", посочи Рюте.

Австрийският канцлер също остава против членството ни.

"Няма одобрение от страна на Австрия за разширяването с България и Румъния. Необходимо е повече време. В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти. Това означава, че те са преминали външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава, каквато е Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността", заяви Карл Нехамер.

Подкрепа за членство България получава гласно от Унгария.

"Абсолютно незаслужено е да сте извън Шенген. Вие заслужавате. Очакваме ви", каза унгарският премиер Виктор Орбан.

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че страната му ще преговаря до последния момент.

"Ние сме решени да останем решителни до последния момент и да доведем решението дотам, където го искаме. Няма да спрем да обсъждаме и преговаряме до последния момент. Като се има предвид, че решенията по отношение на Румъния и България не са напълно идентични, резултатите също не могат да бъдат напълно еднакви. Това не означава, че не може да бъде намерена удобна формула за решение и за двете страни", заяви държавният глава на Румъния Клаус Йоханис.

На фона на твърдите позиции на двете страни против България лидерите обсъдиха и борбата с миграцията, разширяването към Западните Балкани, подписаното споразумение за по-нисък роуминг.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Килиан Мбапе е пропуснал днешното занимание на Франция
Килиан Мбапе е пропуснал днешното занимание на Франция
Габриел Жезус ще трябва да се оперира, аут е до март
Габриел Жезус ще трябва да се оперира, аут е до март