НОВИНИ

Граничният полицай е убит с директен изстрел през загражденията, показа следственият експеримент

bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 15.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Изстрелът, довел до смъртта на граничния полицай, е произведен директно срещу него, по безспорен начин, през загражденията, от територията на Турция, потвърди на брифинг Даниел Цонков, началник на отдел "Криминалистика" в Националната следствена служба.

Използвано е гладкоцевно оръжие, ловна пушка, не е автомат. При преминаването през телената ограда става въпрос за фрагменти от сачми, но с различна големина, експертизата ще каже какъв е видът и размерът на сачмите. Това е установил следствен експеримент, проведен на 13 ноември, на мястото на убийството.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Граничният полицай е бил непосредствено до направения отвор в оградата, като след този изстрел са произведени още няколко изстрела към автомобила на "Гранична полиция". Стрелците са се изтеглили навътре към територията на Република Турция.

Видео от следствения експеримент вижте тук:

Разстоянието от стрелеца до жертвата е било близко, проведен е оглед и от другата страна на телената ограда. Няма данни за навлизане от страна на стрелците на българска територия. Все още не може да се потвърди с категоричност броят на произведените изстрели. По-скоро има директен изстрел срещу граничния полицай. От пострадалия граничен полицай няма произведени изстрели, а от военнослужещия от Министерството на отбраната по посока на стрелеца или стрелците.

ВСИЧКО ЗА УБИЙСТВОТО НА ПОЛИЦАЙ НА ГРАНИЦАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Според следствения експеримент стрелбата не е от близко разстояние. Автомобилът на "Гранична полиция" е подминал отвора, но граничният полицай го забелязва, връща се, слиза от автомобила, доближава се до направения отвор в оградата и тогава е произведен изстрела към него. Не е ясно какво е провокирало стрелбата. Назначени са множество експертизи.

В района на 242-ра пирамида до село Голям Дервент, където беше убит граничният полицай Петър Бъчваров, български и турски следователи направиха следствен експеримент. Възстановяването на събитията имаше за цел да потвърди мястото на произведена стрелба.

Използвана е съвременна криминалистична техника и технически средства. Целта беше да се установят мястото откъдето са произведени изстрелите и тяхното направление.

Задържаните братя за убийството на граничния полицай са изправени пред съда в Одрин

Окръжната прокуратура образува досъдебно производство на 8 ноември. Разследването се води по чл. 116 от Наказателния кодекс за причиняване на смърт по непредпазливост на длъжностно лице. Законът предвижда за това престъпление от 20 до 30 години лишаване от свобода или доживотен затвор. По делото са назначени балистична и съдебно-медицинска експертиза.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама италианци подсилват ваксмайсторския екип на българските национали по биатлон
Двама италианци подсилват ваксмайсторския екип на българските национали по биатлон
Еквадор стана последният отбор, който обяви състава си за Мондиала, Кайседо извън групата
Еквадор стана последният отбор, който обяви състава си за Мондиала, Кайседо извън групата