НОВИНИ

Европейската комисия представи девети пакет от санкции срещу Русия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:46, 07.12.2022
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи тази вечер деветия пакет от санкции срещу Русия.

"Русия продължава да носи смърт и опустошение на Украйна. Атаките умишлено са насочени към цивилни и гражданска инфраструктура в стремеж да се парализира страната в началото на зимата. Заставаме зад Украйна и ще накараме Русия да плати за своята жестокост”, заяви тя.

Деветият пакет от санкции включва още приблизително 200 физически и юридически лица - представители на руските въоръжени сили, както и отделни офицери и отбранителни индустриални компании, членове на Държавната дума и Съвета на федерацията, министри, губернатори и политически партии.

Според Европейската комисия в списъка са включени ключови фигури, виновни за умишлени ракетни удари на Русия срещу цивилни, за отвличането на украински деца и за кражбата на украински селскостопански продукти. ЕС налага санкции на още три руски банки и пълна забрана на транзакции на Руската банка за регионално развитие.

Санкциите включват и контрол и ограничения върху износа на стоки за двойна употреба. Това включва ключови химикали, нервнопаралитични агенти, електроника и IT компоненти, които могат да бъдат използвани от руската военна машина.

Брюксел иска да прекъсне и достъпа на Русия до дронове и безпилотни летателни апарати и затова предлага забрана на директния износ на двигатели за дронове за Русия и износа за трети страни като Иран, които биха могли да доставят дронове на Русия.

Четири допълнителни телевизионни канала, които разпространяват руската пропаганда, ще бъдат забранени за разпространение. Пакетът включва и допълнителни икономически мерки срещу руския енергиен и минен сектор, включително забрана за нови инвестиции в този сектор в Русия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първо домакинско поражение за Монтана в Адриатическата лига
Първо домакинско поражение за Монтана в Адриатическата лига
"Българската Коледа" дари последно поколение апаратура на две детски клиники
"Българската Коледа" дари последно поколение апаратура на две детски клиники