НОВИНИ

Деклан Райс се превърна в най-скъпия входящ трансфер в историята на Арсенал

Милен Костов
от Милен Костов
15:39, 15.07.2023
Чете се за: 03:40 мин.
Спорт
Уест Хем Деклан Райс
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Арсенал обяви закупуването на Деклан Райс от Уест Хем. По този начин полузащитникът се превърна в най-скъпия входящ трансфер в историята на английския вицешампион.

Трансферната сума е на стойност 105 млн. паунда и ще бъде изплатена в продължение на две години. Това е рекордна сума за трансфер между два английски отбора. Досегашният рекорд бе на името на Манчестър Сити. "Гражданите" платиха 100 млн. паунда на Астън Вила за Джак Грийлиш през 2021 г.

Договорът на английския национал е до 2028 г. Той ще носи екипа с №41.

Предходният най-скъп трансфер на "топчиите" се случи през 2019 г., когато "артилеристите" закупиха Никола Пепе от Лил за 72 млн. паунда.

Джуд Белингам държи рекорда за най-скъп трансфер на британец след преминаването му в Реал Мадрид от Борусия Дортмунд за 130 млн. паунда. Най-скъпият трансфер на Острова пък е на сметката на Челси. Лондончани платиха 107 млн. паунда за Енцо Фернандес.

Деклан Райс си тръгва от "чуковете" с 245 мача на името си. Англичанинът е третото ново попълнение в редиците на Микел Артета това лято след Кай Хаверц и Юриен Тимбер. Разходите на клуба за този период възлизат на около 208 млн. паунда.

По-рано днес халфът се сбогува с феновете на Уест Хем. Райс е юноша на Уест Хям. През сезон 2022/23 футболистът вкара 5 гола и направи 4 асистенции в 50 мача за отбора във всички турнири и стана носител на трофея в Лигата на конференциите.

„Не мога да повярвам, че едни невероятни 10 години свършиха. Уест Хям беше огромна част от живота ми на и извън терена. Сбогуването никога не е лесно. Изпитах невероятни емоции в този отбор, включително онази вечер в Прага. Освен това в Уест Хям израснах като човек, като играч и като капитан. От първия момент, в който станах капитан на отбора, не почувствах нищо друго освен гордост и страст. Черешката на тортата за мен като капитан беше спечелването на Лигата на конференциите. Връзката ми с феновете означава много за мен и семейството ми. Отнасяте се към нас като към свои от деня, в който пристигнах. Благодаря Ви. Всеки знае колко специален е Уест Хям. Благодаря ти за прекрасните спомени и някои от най-хубавите дни в живота ми. Обичам ви всички“, заяви Райс пред официалният сайт на клуба.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо постави рекорд на Гинес за най-добре платения спортист на годината
Кристиано Роналдо постави рекорд на Гинес за най-добре платения спортист на годината
Ботев Враца ще представи отбра днес
Ботев Враца ще представи отбра днес