НОВИНИ

Дела срещу НОИ: Съдебни битки заради отказани обезщетения

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
21:27, 25.07.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Промени в Кодекса за социално осигуряване, гласувани днес на първо четене трябва да сложат край на злоупотребите при отпускане на обезщетения за безработица, но и да осигурят справедливост. Идеята е да се взима предвид не само последната работа, а доходите от последните 24 календарни месеца и за работилите в други страни от ЕС. Това припомня казуса с т.н "френска безработица". Българи работят за кратко в чужбина и се връщат тук, за да получават обезщетения за безработица от чуждите осигурителни системи. Но и другата страна - хора, които работят с години зад граница, но помощи получават след дълги дела в съда.

Продължение по тема, за която вече Ви разказахме в "По света и у нас". Казусът с т.н "френска безработица". Българи работят за кратко време в чужбина, след което се връщат у нас и получават сериозни помощи за безработица от НОИ. Според експерти това води до източване на института. Днес пред нас обаче застават хора, работили с години зад граница, на които се е наложило да водят дела, за да получат обезщетенията си от НОИ.

Рейхат Рийза се прибира у нас, след 6 години работа в Германия. Кандидатства за обещетение за безработица - според него разполага с всички необходими документи.

"Жената там остана много доволна. Каза „браво, така се прави. Идвате с всичко необходимо“. И въпреки това, изчакахме шест месеца за отговор от немската страна, от немската институция. Минаха се тези шест месеца. Пак получих отказ", разказва Рейхат Рийза.

Свързал се с адвокат и спечелил делото срещу НОИ.

"Въпреки това, вече след 10 – 11 месеца пак нямаме никакви такива средства от това парично обезщетение", посочи Рейхат Рийза.

Ивайло е международен шофьор и също води дело срещу Осигурителния институт.

"По техните мотиви е прецедент по трудова заетост в чужбина и съм нямал осигуровки последните пет години в България и един вид казват,че аз не съм български гражданин. Наложи се в съда да доказвам, че аз съм български гражданин, притежавам имот в България, коли,жена, дете", каза Ивайло Николов.

Подобни дела срещу НОИ води адвокат Станимир Стоянов. Според него, на обезщетение има право всеки български гражданин, който е работил за някакъв период от време в чужбина и е внасял вноски за безработица. За да не се източва институтът обаче предлага следното решение.

"Съгласно регламента, има право да се прехвърли обезщетението в страната си по пребиваване в случая България, тези вноски, за които той е внесъл в Германия, Франция или в Холандия, следва да се реимбурсират в България. Тоест България да ги изисква от фонда за безработица в Германия и те да ги преведат на българския НОИ. Друга част от средствата се приемат от държавния бюджет", посочи Станимир Стоянов, адвокат.

Според адвоката, трябва да се прави разлика между хората внасяли систематично осигуровки в чужбина и тези, които търсят пробойни в социалната система.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
4 часа горят складове за фойерверки край Елин Пелин (ОБЗОР)
4 часа горят складове за фойерверки край Елин Пелин (ОБЗОР)
Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, съветват здравните власти
Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, съветват здравните власти