НОВИНИ

Делото "Сарафово" тръгва на втора инстанция в Апелативния специализиран наказателен съд

две доживотни присъди без право замяна делото атентата сарафово
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:36, 10.05.2021
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Апелативният специализиран наказателен съд започва разглеждането на делото за терористичния акт на летище "Сарафово" като втора инстанция на 9 юни.

На 21 септември миналата година Специализираният наказателен съд наложи най-тежките наказания по българското законодателство – "доживотен затвор без право на замяна" на двамата подсъдими за съучастие в организирането на атентата ливански граждани Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан.

Рекордни за българското правосъдие обезщетения за общо над 100 милиона лева бяха присъдени на близките на загиналите и на пострадалите при атентата.

На 18 юни 2012 година в автобус с израелски туристи, пристигнали на почивка в България, избухна взривно устройство.

Загинаха петима израелски граждани, българският шофьор на автобуса и физическият извършител на бомбения терористичен акт – алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни. Ранени бяха близо 40 души.

Разследването на Специализираната прокуратура по случая доказа, че атентаторът Мохамед Хасан ел Хюсейни е действал в съучастие с ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан.

За тях бяха събрани доказателства, че имат връзка с военното крило на организацията "Хизбула", за която се предполага, че е осигурила финансирането и логистиката на терористичния акт.

Двамата бяха съдени задочно, тъй като по време на досъдебното производство и на съдебния процес не бяха издирени. Към момента продължава издирването им с червена бюлетина на Интерпол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жан Виденов се завръща в политиката - ще прави партия и ще участва в изборите
Жан Виденов се завръща в политиката - ще прави партия и ще участва в изборите
Рестарт на сватбите в Сърбия през юли
Рестарт на сватбите в Сърбия през юли