НОВИНИ

Демерджиев към австрийския си колега: Шенген има нужда от България

демерджиев австрийския колега шенген нужда българия
bnt avatar logo
от БНТ
10:59, 20.04.2023
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

В рамките на визитата в Австрия вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев проведе среща с колегата си Герхард Карнер, федерален министър на вътрешните работи на Република Австрия. Акцент в разговорите бе поставен върху скорошното положително решаване на въпроса с членството на България в Шенген.

Министър Демерджиев изрази задоволство от интензивните контакти между двете държави през последните месеци и потвърди готовността на страната ни за постоянен и открит диалог и съвместни действия за укрепване на доверието.

„Ефективното противодействие на нелегалната миграция и засилване на доверието в Шенгенското пространство са наша обща цел. Шенген има нужда от България", заяви той, цитиран от пресцентъра на МВР.

Демерджиев подчерта, че България продължава да изпълнява всички ангажименти като външна граница на ЕС и допълнително засилва приноса си в общите усилия за намаляване на нелегалната миграция и вторичните движения.

Вътрешните министри направиха преглед на изпълнението на Плана за действие между Австрия и България и отчетоха, че той вече дава конкретни резултати. В този контекст министър Демерджиев запозна австрийския си колега със стартиралия през месец март пилотен проект с Европейската комисия, надграждащ двустранния план - за бързи процедури по убежище и връщане на българо-турската граница. Припомни, че с Европол страната ни работи по създаването на целева оперативна група с оглед постигането на още по-ефективен обмен на информация и координация на съвместни операции срещу каналджийските мрежи и бърз отговор на заплахите за сигурността.

Българският вътрешен министър изрази увереност, че резултатите от общите инициативи и дългогодишното ползотворно сътрудничество ще доведат и до присъединяването ни към Шенген.

Министър Демерджиев посочи, че миграционната обстановка остава динамична. През 2022 г. миграционният натиск към България бе четири пъти по-висок спрямо 2021 г. От началото на годината опитите за нелегално преминаване на границите на вход са с близо 45% повече в сравнение със същия период на 2022 г. Най-чувствителна на вход е българо-турската граница.

„Работим активно с Турция на всички нива, в диалог сме и със Сърбия. Ползваме капацитета на Фронтекс и Европол", допълни той.

Усилията на България за приемане на положително Решение от Съвета на ЕС относно присъединяването към Шенген, бяха тема и на срещата на министър Демерджиев с Барбара Каудел-Йенсен, съветник по европейските въпроси на федералния канцлер.

Подчертани бяха поддържаните много добри и отношения между България и Австрия както на двустранно ниво, така и в рамките на ЕС. Заявена бе готовност за още по-активно и засилено сътрудничество по всички теми от взаимен интерес.

По време на визитата в Австрия делегацията на Министерството на вътрешните работи взе участие в конференция, посветена на борбата с трафика на хора, организирана от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Паралелно бе проведена и работна среща на висшите професионални ръководители на правоохранителните структури на двете държави.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хосеп Гуардиола: В тези мачове са важни детайлите
Хосеп Гуардиола: В тези мачове са важни детайлите
Традицията е срещу Манчестър Юнайтед в реванша със Севиля
Традицията е срещу Манчестър Юнайтед в реванша със Севиля