НОВИНИ

Демерджиев: Ще разговаряме с Турция за уплътняване на границата от тяхна страна

Мерките на българските власти срещу каналджиите вече дават резултат, заяви министърът

bnt avatar logo
от БНТ
07:47, 02.09.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Вътрешният министър Иван Демерджиев и военният министър Димитър Стоянов направиха инспекция на границата с Турция. Заради засиления мигрантски поток в помощ на граничните полицаи бяха изпратени военни.

"Заедно работят екипите на "Гранична полиция" и военните под координацията и ръководството на "Гранична полиция". Обсъдихме и предприехме мерки по оправяне на пътищата в района, тъй като това е важно и дава възможност на екипите в района да работят. Осигурихме допълнително и ще осигуряваме още техника за този терен - включително дронове и безпилотни летателни апарати", заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

Засилен е контактът с турската страна и днес от 14.00 ч. предстои среща между заместник вътрешните министри на България и Турция, както и директори на дирекции.

"Изключително много разчитаме помощта от турска страна да се засили и да се обърне внимание на този проблем по-сериозно и от тях. Разговорите ще бъдат да се уплътни зоната от турска страна, защото там се натрупва огромно количество мигранти и когато се съберат големи групи, възпрепятстват работата на нашите гранични полицаи и военни", обясни Демерджиев.

Има яснота откъде преминават мигрантите, като по думите на вътрешния министър много се спекулира за пробойните в оградата.

"Преодоляването на това съоръжение става за минути със стълби - не си представяйте, че мигрантите минават през определени дупки в защитното съоръжение. Те поставят стълби, най-често по дървета и буквално за минута - две успяват да преодолеят съоръжението."

Демерджиев каза още, че мерките на българските власти срещу каналджиите вече дават резултат - натискът върху границата е намалял.

От своя страна министърът на отбраната Димитър Стоянов заяви, че охраната на българо-турската граница ще бъде подсилена с още военнослужещи, като до седмица техният брой ще достигне над 500 души.

Вижте още в репортажа

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тютюневият град в Пловдив ще придобие статут на недвижима културна ценност
Тютюневият град в Пловдив ще придобие статут на недвижима културна ценност
Манчестър Юнайтед записа трета поредна победа във Висшата лига
Манчестър Юнайтед записа трета поредна победа във Висшата лига