НОВИНИ

Демерджиев в НС: Има поне 8 дела от висок обществен интерес, които прокуратурата бави

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:05, 18.05.2023
Чете се за: 05:32 мин.
У нас
Слушай новината

В Народното събрание изслушаха министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той бе поканен във връзка с тежката катастрофа на бул. "Сливница" в София, но депутатите започнаха с въпроси за трусовете в прокуратурата.

Вижте и още във видеото.

От думите на вътрешния министър стана ясно, че има съдебни производства, които и до днес се бавят от прокуратурата, а поне 8 от тях са от висок обществен интерес. Демерджиев е сезирал министъра на правосъдието за 13 производства, образувани в периода 2017-2020 г., но и до момента няма информация за развитието им.

Ето и част от изказванията по време на изслушването:

Депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков попита Демерджиев има ли информация за дела в прокуратурата, които умишлено се бавят.

"Докато аз бях министър, по множество случаи прокуратурата или бездейства, или не връща обратна информация и оттам се създава проблем за законовата реакция. Само един или два случая - "Жоси", а другият е по сигнал на Б.П. И всичко е около семейството на сегашния главен прокурор. Нито МВР има обратна връзка, нито обществото. Сега сме свидетели на публично изявление на заместника на главния прокурор, който говори за дела на трупчета. И казва нещо по-сериозно, че прокуратурата е навлязла на политическия терен и обратното", посочи Рашков.

Иван Демерджиев потвърди, че и в момента има такива производства:

"Когато встъпих в мандата си, имаше много такива производства. След няколко разговара с ръководството на прокуратурата, част от тях се задвижиха, но не всички".

По думите му решение на това би бил регистър на актовете, с които прокуратурата прекратява производства, особено за дела от висок обществен интерес. Така всеки ще може да установи мотивите на съответния прокурор, подчерта Иван Демерджиев.

От изявленията на Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, изтекоха много твърдения за извършени престъпления от магистрати, посочи Демерджиев. Те обаче трябва да се разследват от следователи, които са пряко подчинени на главния прокурор и заместниците му, подчерта той.

"До какво степен може да има обективност, след като следователят трябва да разследва този над него? Сезирах министъра на правосъдието с искане да бъдат проверени 13 производства, за които смятахме, че се бавят неоснователно. Традиционно не е намерено нищо нередно. Делата са приключени в полицията до 2020 г. След като 2023 година не е върнато нищо към полицията да изпълни никакво действие, а делата са висящи. На 24 август съм сезирал министъра на правосъдието с още 23 производства - образувани през 2017, от 2020 е най-късното - никаква обратна информация. Министърът е сезирал Инспектората към ВСС и отново нищо. Отново има такива производства - с висок обществен интерес. Такива производства има поне 8".

Атанас Атанасов от ПП-ДБ попита има ли политически чадър за прекратяването на обществено значими дела и свързани ли са те с вече закритата спецпрокуратура.

"Най-честите причини делата да бъдат поставени на трупчета са две: политическо влияние и вторият - сериозно влияние на лица от високия криминален контингент. Понякога двете групи се смесват. Делото се изземва от полицията, предава се на следовател, делата отиваха в специализираните прокуратура и съд. Там биваха спирани или обединявани. Голяма част от тези дела сега се връщат по прокуратурите по места, което ме кара да съм оптимист. Нека се направи необходимото и да не се позволява толкова лесно на следствието да изземва делата", отговори Демерджиев.

Маргарита Махаева от "Възраждане" попита дали тези умишлено забавени дела са за престъпления, извършени от политици. "Иначе ще остане поговорката: "За милиони няма закони, а за кокошка няма прошка", коментира Махаева.

"Ще избегна поп-фолк химните, но ще отговоря в конкретика. Ако се изслушат изявленията на Гешев, Сарафов и Тодоров, ще видите че става дума за нарушения, извършени от магистрати. В порочен модел, при който подмененият разследва началника си - няма как да има развитие. Не може да се търси отговорност в полицията - голяма част от тези изявления не попадат в нашата компетентност", каза вътрешният министър.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маями поведе на Бостън във финала на Източната конференция на НБА
Маями поведе на Бостън във финала на Източната конференция на НБА
Надал обявява днес дали ще участва на Ролан Гарос
Надал обявява днес дали ще участва на Ролан Гарос