НОВИНИ

Деница Сачева: Имената на министрите ще станат ясни в понеделник

bnt avatar logo
от БНТ
08:13, 18.05.2023
5025
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ ще върнат мандата на президента изпълнен, а имената на министрите ще станат ясни в понеделник. Това заяви Деница Сачева от ГЕРБ в "Денят започва".

В момента ГЕРБ водят разговори по разпределението на ресори, а скоро ще започнат и разговорите за конкретни хора, посочи Сачева.

"Разговорите се водят основно от Мария Габриел и се водят с всички политически партии без БСП, които ясно заявиха, че няма да подкрепят политиката и приоритетите на това правителство".

Според нея няма политическа отговорност за съставяне на редовно правителство. Потвърди, че ГЕРБ продължават разговори с "Продължаваме промяната - Демократична България", въпреки че те вече отказаха да подкрепят кабинет на Мария Габриел.

"Продължаваме да обсъждаме с тях това, че те трябва да дадат подкрепата си за първия мандат (...) Трябва да се уважи това, че има 650 000 души, които са поставили ГЕРБ-СДС на първо място и няма нужда да се опитваме отново да заблуждаваме хората, като казваме, че вторият мандат е единствената възможност".

На въпрос защо в пресконференцията си главният прокурор Иван Гешев е споменал единствено името на Бойко Борисов, Сачева заяви, че и ГЕРБ търсят отговор.

"Прави впечатление, че винаги когато страната има категорична възможност да тръгне по европейски път на развитие, винаги се случват различни процеси, които по един или друг начин обвързват съдебната и политическата система и отклоняват страната от този път".

Доверието в съдебната система не е въпрос само на законодателство, а най-вече на хората, които работят в нея, смята Сачева.

"Програмата за съдебната реформа трябва да се обсъди преди всичко с професионалната гилдия, с хората, които ще са изпълнители на тези политически решения и които трябва да гарантират независимостта на съдебната власт. Такъв разговор по същество до момента не е воден".

Според нея политиците не трябва да се месят в съдебната система, а съдебната система не трябва да предопределя политическия и геополитическия път на България.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След взрива на тротинетка - как да съхраняваме литиево-йонните батерии
След взрива на тротинетка - как да съхраняваме литиево-йонните батерии
Пеп Гуардиола: Отборът е готов да се състезава на нивото, което показа
Пеп Гуардиола: Отборът е готов да се състезава на нивото, което показа