НОВИНИ

"Демократична България" отказа поканата на ГЕРБ-СДС за консултации

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
13:33, 21.04.2021 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
демократична българия отказа поканата герб консултации
Слушай новината

"Демократична България" отказа среща за консултации за съставяне на кабинет с кандидата за министър-председател, излъчен от ГЕРБ. Това обяви на брифинг в парламента Атанас Атанасов - заместник-председател на парламента от квотата на "Демократична България". По-рано днес от ГЕРБ поканиха представителите на "Демократична България" като партия, с която са членове на Европейската народна партия.

"Ние вербално и писмено отказахме поканата на ГЕРБ-СДС. Предлагат ни, защото сме били най-близко идеологически до тях. Идеологията на ГЕРБ е корупцията. Няма какво да си говорим с тях. Най-добре да се смирят и да разберат, че никой не ги иска", каза още Атанас Атанасов.

"Нямаме допирни точки с тях и затова, че не подкрепиха един от най-добрите макроикономисти - Георги Ганев за комисията по бюджет. Явихме се на тези избори, за да прекратим управлението на ГЕРБ и ДПС. Важно е не само да се излъчи правителство, но и да извърши промени. Готови сме да дадем подкрепа на "Има такъв народ" за тази промяна, но разговорите зависят от тяхната инициатива. Ние само заявяваме нашата политическа нагласа", допълни Христо Иванов.

Ето и писмения отговор от "Демократична България" на поканата на ГЕРБ-СДС за консултации за съставяне на кабинет.

"В отговор на Вашата покана за консултации във връзка с връчения проучвателен мандат за съставяне на Министерски съвет на ПГ ГЕРБ-СДС бих искал да Ви уведомя, че нашите предизборни ангажименти и каузата на "Демократична България" за дълбоки реформи в правосъдието и борба със системната корупция, изключва възможността да се отзовем на Вашето предложение. ГЕРБ продължава да бъде основен носител на порочния управленски модел “Борисов” и опитите за лансиране на фасаден състав на Министерския съвет от подставени лица по никакъв начин не променя този факт".

ГЕРБ на свой ред коментираха отказа на "Демократична България".

"Изводите ни са: първо, не можем да си обясним защо се отказват подобни разговори, при положение, че когато трябва сериозни разговори в държава с тежка пандемична ситуация, те се отказват. Държавата има и социална, и външна, и енергийна политика. Най-малкото разговор трябва, дори без съгласие. Отказът от разговор е липса на политическа зрялост. Не знам как от "Демократична България" са готови на безусловна подкрепа за "Има такъв народ". Но не е в тяхна полза", коментира номинираният за премиер Даниел Митов.

"Ние сме член на ЕНП. Няма нищо по логично от това две десни формации да седнат и да разговарят. Ако ще продължаваме заедно в ЕНП, би трябвало по такива важни теми да седнем и да видим къде имаме и къде не допирни точки. Разочарован съм", допълни Румен Христов от ГЕРБ.

"Подхождаме със съчувствие към "Демократична България". Имат два варианта - първият да станат част от неясно мнозинство. Вторият да вървим към бързи предсрочни избори. И в двата случая резултатът е един хаос, спад на икономиката, невъзможност държавата да помогне на пострадалите от кризата. За всичко това отговорност ще носи "Демократична България". Ще предложим разговори и на "Има такъв народ" и ако те ще откажат, тези две политически сили ще носят отговорност", каза Тома Биков.

"Смятаме за груба политическа грешка в момента да се заобикаля ГЕРБ-СДС и да се върви към неясни задкулисни формации", допълни Даниел Митов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България праща най-добрите си боксьори на международен турнир в Белград
България праща най-добрите си боксьори на международен турнир в Белград
Ясен Попвасилев ще е временният кмет на Благоевград
Ясен Попвасилев ще е временният кмет на Благоевград