НОВИНИ

Ден за размисъл преди местните избори в Република Северна Македония

ден размисъл местните избори република северна македония
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:55, 16.10.2021
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Слушай новината

Утре в съседна Република Северна Македония ще се гласува на местните избори. Право на глас имат 1 824 864 души.

В надпреварата за кметове участват 301 кандидати, а за общински съветници 10 600 души. В битката за кметското място в столицата Скопие участват 12 кандидата. Вторият тур от изборите ще се състои на 31 октомври.

Битката в македонския блок се води между управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/ на премиера Зоран Заев и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на Христиан Мицкоски. По време на предизборната кампания Заев многократно повтаряше, че "заедно са сложили край на "режима", минали са през тежки изпитания и са възстановили институциите". Според него "правителството е подало ръка на съседите си, страната е станала член на НАТО и има очертан европейски път и бе осъществено успешно преброяване на населението".

"Република Северна Македония е най-сигурната страна на Западните Балкани. Тук имаме най-прозрачното управление, където хората говорят свободно", смята още Зоран Заев.

Лидерът на СДСМ заяви, че "на тези избори най-важното е страната да продължи напред, вместо отново да изпада в изолация", както това бе по времето на избягалия в Унгария бивш премиер Никола Груевски.

По време на предизборната кампания лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ отправяше тежки обвинения за "корупцията и мафиотизирането на държавата от страна на Зоран Заев и неговото обкръжение".

"Тези избори ще се решат от тихото мнозинство. От гражданите, чийто глас не се чува нито в медиите, нито по площадите, а това е гласът на разочарованите и отчаяните", твърди Мицкоски.

Според него на 17 октомври РСМ ще гласува за ново бъдеще.

В албанския блок коалиционният партньор на СДСМ Демократическият съюз за интеграция на Али Ахмети се очертава като най-вероятният победител сред албанците.

Али Ахмети и този път заложи на "албанската карта". На тези избори той каза, че "един ден страната ще има албанец за президент". В този дух досегашният кмет на град Тетово и кандидат за нов мандат Теута Арифи го нарече "първия албански град", а вицепремиерът Артан Груби определи Тетово като столица на албанците. Според него "няма нещо, което Тетово ще поиска и правителството в Скопие няма да даде".

Отношенията с България и този път бяха често тема на предизборната кампания. Докато Заев в негов стил "обещава и вярва в бързо намиране на решение на споровете между двете страни", за лидера на опозицията сегашният спор бе повод за яростна антибългарска кампания и обвинения срещу София. Той в началото на предизборната кампания дори призова за едностранен отказ от Договора за приятелство, сключен на 1 август 2017.

И този път най-активен в омразата срещу България бе бившият външен министър и сегашен вицепремиер Никола Димитров, който заяви, че "България не може да се нарича приятелска държава".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БГ предложението за "Оскар" - решението и критиките
БГ предложението за "Оскар" - решението и критиките
Установиха опалесценция и миризма на нефтопродукти в района на кораба "Вера Су"
Установиха опалесценция и миризма на нефтопродукти в района на кораба "Вера Су"