НОВИНИ

Деница Сачева: 20 млн. лв ще имат общините, за да разширят обхвата на патронажната грижа

деница сачева млн имат общините разширят обхвата патронажната грижа
bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 15.03.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Ще бъдат отделени 20 милиона лв. от Оперативна програма "Човешки ресурси", които ще могат да бъдат използвани приоритетно за допълнително възнаграждение на персонала, който е ангажиран на първа линия в здравните лечебни заведения. Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг, на който министри представиха пакет от социално-икономически мерки за кризата с коронавируса.


Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: По 1000 лв. ще бъде допълнителното месечно възнаграждение, които те ще получават за работата, която вършат. Средствата, които са заделени по оперативната програма, ще могат да се изразходват и за създаване на безопасни условия на труд, подобряване на работната среда, оборудване, обзавеждане, консумативи, необходими за медицинската дейност. Ще бъдат предоставени и допълнителни мерки за преодоляване на стреса на тези служители.

В рамките на следващите 3 дни допълнителни 20 милиона лв. ще бъдат на разположение на общините, за да подкрепят и да разширят обхвата на патронажната грижа, която изпълняват, каза още Сачева.

Към момента патронажната грижа включва около 43 000 потребители. Ще може да се разшири патронажната грижа и за хора с увреждания и за семейства и хора под карантина заради контакт със заразени с коронавирус.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: Утре ще обявим всички документи, чийто срок на валидност ще бъде удължен. Ще представим и законодателна промяна - всички над 400 000 работещи пенсионери, техните пенсии да бъдат преизчислени служебно през юни, така че моля, всички тези хора да не ходят в офисите на НОИ.

Телефонът за различни справки е: 0 800 88 00 1.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Горанов: Фирмите да не съкращават служители, държавата да поеме 60% от заплащането им за първия месец
Министър Горанов: Фирмите да не съкращават служители, държавата да поеме 60% от заплащането им за първия месец
Аоияма със седми успех в Осака
Аоияма със седми успех в Осака