НОВИНИ

Денков: ЕК предприема последни стъпки за затваряне на Механизма за сътрудничество и проверка за България

денков предприема последни стъпки затваряне механизма сътрудничество проверка българия
bnt avatar logo
от БНТ
15:08, 05.07.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Пет положителни констатации има в доклада на ЕК за България, две критични препоръки за недостатъчен напредък в промените, които се очакват от страната ни и две препоръки, които са най-вече на вниманието на НС. Това каза в началото на правителственото заседание премиерът Николай Денков.

Това, което се отчита като съществен напредък, са въвеждането на механизма за ефективна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и въвеждането на съдебен контрол върху отказите на прокурора за образуване на наказателно производство. Законодателство, което се очаква от България повече от 10 години и последното НС го прие още в началото на своята работа, каза Денков.

Положителна констатация е и подобреният национален координационен механизъм за върховенство на правото и приемането на законодателство за разширяване на обхвата на правната помощ и въвеждането на задължителна медиация по определен тип дела. Четвъртата положителна констатация е свързана с медийната свобода в България и по-специално сформирането на работна група за законодателни промени за свобода на медиите и плурализъм.

Петата констатация е закриването на специализираните съдилища и прокуратура.

ЕК обаче отбелязва притеснения, свързани със състава на ВСС и на Инспектората към него. Промени, които се очаква да бъдат решени в следващите седмици и месеци, каза Денков.

Критични са и констатациите в сферата на превенцията и противодействието на корупцията - най-вече свързани с липсата на осъдителни присъди за корупция във висшите етажи на властта.

Снимки: БТА

Ясно е показано като възможности са въведените в НС предложения за законодателни промени, свързани с реформиране на КПКОНПИ и необходимостта част от тези промени да бъдат допълнително развити с промени в Конституцията - дейност, която стартира в това НС.

Денков цитира заключението на доклада:

"ЕК стигна до извода, че София и Букурещ задоволително изпълняват условията, поставени по Механизма за сътрудничество и проверка по време на влизането им в ЕС. Сега се предприемат остатъчни, последни стъпки и Комисията започва последни стъпки към окончателно затваряне на този механизъм за двете страни членки".

Крайното решение обаче зависи от Европейския Съвет.

"Така че не трябва да се успокояваме от положителните констатации, а трябва да изпълним в пълнота това, което е заложено като възможности, така че на следващия Европейски Съвет да отчетем пълно изпълнение на препоръките", каза още премиерът Денков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската федерация по плувни спортове осъди поведението на Антъни Иванов
Българската федерация по плувни спортове осъди поведението на Антъни Иванов
Автомобил удари линейка с пациент в Пазарджик, ранен е дежурният лекар
Автомобил удари линейка с пациент в Пазарджик, ранен е дежурният лекар