НОВИНИ

Денков: Идеята Асен Василев да е втори вицепремиер дойде от ГЕРБ

Вера Александрова
от Вера Александрова
11:18, 12.01.2024
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Николай Денков
Снимка: БТА
Слушай новината

Идеята министърът на финансите да е втори вицепремиер е дошла от ГЕРБ, заяви министър-председателят Николай Денков. Той обаче, предпочита разговорите за ротацията да не започват с промяна на първоначалния вариант на споразумението, "защото това може да извади разговорите от строй".

"Действително, разговорите по същество ще започнат днес, но те ще започнат с принципите, по които ще бъде осъществена ротацията. Един е подходът, при който някой може да иска да се смени примерно половината кабинет, съвсем друг е подходът този, който аз смятам за правилен, а той е да се сменя само там, където действително има сериозна необходимост, защото изпълнението на управленската програма изисква човекът да може да стартира от първия ден буквално", заяви Николай Денков.

По думите му заедно с Мария Габриел трябва да постигнат консенсус по въпроса с ротацията и тогава да се предприемат действия.

"Следващите дни от мен не очаквайте да чуете имена на министри, които да се сменят, когато имаме ясното и възможност за подкрепа от политическите сили, тогава ще уточним. Защото имаме още два месеца. През тези два месеца държавата трябва да работи, министрите трябва да работят на макс, ние не можем да си позволим два месеца да си говорим за ротация и да работим сериозно по програмата.

Всеки един от министрите се справя в много трудна среда, може да има забележки към министрите, аз съм им го казал, но най-общо казано всеки един от тези министри би могъл да продължи нататък и да остане в новия кабинет, въпросът е дали в някои отделни случаи ние може да имаме кандидат, който да се справи по-бързо и успешно по някакви причини. За МВнР предстоят разговори, не искам да влизам в разговори, без да сме го изговорили с Габриел", каза премиерът.

По отношение на министър Тагарев, Денков коментира:

"Абсолютно несериозно е това, че някой чиновник, който даже си каза, че е сбъркал, да бъде основание за смяна на министър, който изпълнява толкова важни за държавата функции и задачи и безспорно се справя доста добре с тях, така че не може неизпращането на тези покани до няколко човек, какъвто и дискомфорт да създава, да бъдат основание за искане на смяна на министър".

Според премиера случая с министър Хинков показва на колко сериозен натиск са подложени от всички страни министрите.

"Министър Хинков свърши доста работа. Да, има задачи, които се забавиха, но трябва да се види дали има обективни причини за забавянето или не. Да кажем примера с детската болница, един от проблемите, с котио се сблъскахме, е този, че различните участници в процеса, имаха различни представи как трябва да изглжда тази болница, затова беше изключително важно да се намери обективна организация, която да може да направи преглед, да състави концепция и ние да сме сигурни, че тази концепция не е въпрос на някакво лобиране, а е въпрос на достатъчно сериозен анализ от каква нужда има точно тази болница. Това е, което нложи забавянето, процесът върви, както знаете, има 7 месеца, за да се подготвят три документа, доколкото си спомням, бяха. Така че по тази задача също се работи", обясни Денков.

Денков беше категоричен, че в ударите, които бяха нанесени в Червено море и срещу хутите, България няма никакво участие.

"Двама са българските моряци, капитанът и помощник-капитанът, екипажите бяха изтегнели, там затруднението идва от това, знаете морските правила - капитанът и помощникът са последните, които напускат кораба, ако те решат да го напуснат, вероятно могат да го направят веднага, но това ще бъде против правилата, така че това е въпрос, който се обсъжда, има контакт и с тях периодичен, и с хората, които ги държат, надяваме се това да даде положителен резултат", обясни той и заключи, че:

Гледайте на живо тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид надделя над Валенсия след продължение и постигна 19-а победа в Евролигата
Реал Мадрид надделя над Валенсия след продължение и постигна 19-а победа в Евролигата
Анас Маздрашки се класира за втория кръг турнир по тенис в Траралгон
Анас Маздрашки се класира за втория кръг турнир по тенис в Траралгон