НОВИНИ

Денков към представители на американски компании: България е вход към Европа

денков представители американски компании българия вход европа
bnt avatar logo
от БНТ
17:49, 02.11.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

България е вход към Европа благодарение на географското си положение и границата с Турция, а заедно с доброто образование, което осигурява подготовката на таланти и експерти, предлага множество възможности за инвестиции. Това послание отправи премиерът Николай Денков по време на среща с представители на 15 от най-големите американски компании. В нея взеха участие и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен и председателят на Американо-Централноевропейската бизнес асоциация Ерик Стюарт, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Регионът ще се развива и искаме България да бъде централна част от този процес. Убеден съм, че можем да я превърнем в негов бранд. Страната ни е силна в множество сфери, сред които са на електрониката, информационните технологии, роботиката, медицина, автомобилната индустрия, отбранителната индустрия. Искаме да развием модерна европейска високотехнологичната индустрия. Имаме всички условия да направим нещо по-голямо. Затова търсим по-големи инвеститори като вас”, обърна се към участниците в срещата министър-председателят.

Денков отбеляза икономическия растеж на България, въпреки пандемията и войната в Украйна. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни бележи ръст от 3,9% през 2022 г.

В рамките на срещата беше изтъкнато същественото значение на политическата стабилност в страната за привличане на инвестиции и развитие на бизнес средата. Постигането на част от приоритетите на кабинета – приемането на страната ни в Шенгенското пространство, присъединяването ѝ към еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, ще бъде база, върху която България ще развие своите възможности, увери делегацията министър-председателят.

Представителите на всяка една от компаниите разказаха за своята дейност и роля на пазара. Те са част от различни сектори - здравеопазване, отбрана, информационни и комуникационни технологии, банково дело и възобновяема енергия.

„Впечатляващ спектър от компании. За някои от тях вече има идеи за бъдещо партньорство“, заяви Денков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на здравеопазването забранява износа на инсулин
Министерството на здравеопазването забранява износа на инсулин
Над 9000 са жертвите от палестинска страна от началото на конфликта в Близкия изток
Над 9000 са жертвите от палестинска страна от началото на конфликта в Близкия изток