НОВИНИ

Денков на блицконтрол: Не познавам Алексей Петров и никога не съм говорил с него

Николай Минков
от Николай Минков
11:26, 01.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
денков познавам алексей петров никога съм говорил
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

"Не познавам Алексей Петров, никога не съм говорил с него". Това отговори премиерът Николай Денков на Гроздан Караджов от ИТН по повод думите на Бойко Борисов тази сутрин, че Алексей Петров е посредничил за сформиране на кабинет.

Борисов потвърди за срещи с Алексей Петров преди съставянето на правителството

Караджов попита дали и какви ангажименти са поети към Алексей Петров.

"Виждал съм го два пъти на среща с работодателските организации . Никога не см чувал за срещи на Алексей Петров с когото и да е било преди убийството. Участвал съм във всички срещи по подготовката на законодателната и управленската програма и никога там не е споменавано името на Алексей Петров. Имаше отново внушения. МВР не може да дава информация без разрешение на прокуратурата, така че задайте тези въпроси към прокуратурата и се надявам тя да ви даде информация".

Караджов попита премиера дали не се ли притеснява за участието на Алексей Петров в съставянето на кабинета и дали пред огледлото не вижда "призрака на Алексей Петров като олицетворение на правителството "Денков".

"По-добре г-н Караджов да приложи малко творчество. Тази алегория с огледалото доста се поизтърка и няма отношение, но като се погледна в огледалото виждам себе си и своята съвест. Това е било през годините и винаги съм казвал истината", отговори Николай Денков.

Депутати от ПП-ДБ попитаха премиера за предсрочното прекратяване на дерогацията на "Лукойл Нефтохим Бургас".

"Една от първите теми с министрите на икономиката и енергетиката беше да намерим процедура по която да оценим рисковете от преход от руски към не руски петрол, независимо от сроковете, но да имаме надеждна информация".

До встъпването на редовно правителство нито от служебното, нито от "Нефтохим" са изготвили план-програма как да се излезе от дерогацията.

"Беше важно да съберем институциите, които да направят оценка на възможностите и сроковете, които са задължителни и да оценим рисковете, които възникват, ако е направена по един или друг начин отмяната на дерогацията. Имаше идеи за 1 седмица, за 30 дни. Тези доклади, и на службите включително, бяха разгледани на две заседания от правителството. Изготвен е доклад с гриф "строго секретно" и и входиран в НС. Докладът завършва със списък от мерки които да се изпълняват и срокове в които да се изпълнят. Това, което препръчва доклада и да се направи работна група, която да започне да работи с кратки темпове по задачите, описани вътре, защото някои от тях изискват повече време.

Правителството е поискало от "Лукойл" да изпрати график с възможно най-кратки срокове, в които да излезем от режима на дерогация. Този доклак се очаква около 8 септември, посочи премиерът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учебниците от 1. до 7. клас влизат в "дигиталната раница"
Учебниците от 1. до 7. клас влизат в "дигиталната раница"
Ясен е съставът на младежкия национален отбор по футбол за мачовете с Естония и Израел
Ясен е съставът на младежкия национален отбор по футбол за мачовете с Естония и Израел