НОВИНИ

Денков пред НС: Докато съм премиер изпращане на български войници в Украйна няма да има

България и Украйна не са обсъждали двустранно споразумение за сигурността за момента

Вера Александрова
от Вера Александрова
09:50, 29.02.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

България и Украйна към момента не са обсъждали двустранно споразумение в сферата на сигурността. Това заявиха премиерът Николай Денков и министърът на отбраната Тодор Тагарев от трибуната на Народното събрание.

Двамата бяха изслушани от депутатите след изказването на френския президент Еманюел Макрон на среща в Париж за Украйна, на която присъства и българският военен министър. Там Макрон обяви, че изпращането на сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но посочи, че на този етап няма консенсус.

"Докато съм министър-председател никога няма да обсъждаме и няма да има решение за изпращане на български войници в Украйна. Това не се е променило, няма да се промени и всякакви опити да се измислят подобни теми нямат отношение към българското правителство днес.

По отношение на декларацията, която подписахме с министър-председателя на Украйна, тя не поема нови ангажименти за България, тя е приета от МС и затова не изисква ратификация на Народното събрание. За момента не се обсъжда и не е обсъждано двустранно споразумение. Ако се пристъпи към подготовка на такова споразумение, то ще бъде внесено за ратификация в Народното събрание", заяви Денков.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че е подписал с украинския си колега единствено писмо за намерения и всичко, което постъпи като заявка от украинска страна, ще бъде внесено за обсъждане в парламента.

"То е общ текст, в който потвърждаваме готовността ни да помагаме с политически, дипломатически, хуманитарни и военни мерки и разширяваме сътрудничеството в образованието и подготовката на наша територия на украински военни. Всяко едно действие по него ще иска вашето одобрение и при заявка от украинска страна, имаме готовност да продължим", заяви Тагарев.

Денков и Тагарев уточниха още, че срещата в Париж е била работна за обмен на мнения и не са взимани решения. От опозицията заявиха, че не вярват на твърденията на Денков и Тагарев.

В края на дебата, въпреки еднозначните отовори на премиера и военния министър, от опозицията показаха, че не вярват, от БСП за пореден път поискаха оставката на правителството.

Министерският съвет публикува пълния текст на заявлението, подписано в Киев между премиерите на България и Украйна при посещението на Николай Денков в украинската столица на 26 февруари. Пълния текст на заявлението може да прочетете ТУК

Подробности вижте във включването на Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Почитателите на театъра и киното завинаги ще помнят чувството, с което Славчо Пеев играеше
Радев: Почитателите на театъра и киното завинаги ще помнят чувството, с което Славчо Пеев играеше
Защо младоженци избират датата 29 февруари за сватбата си?
Защо младоженци избират датата 29 февруари за сватбата си?