НОВИНИ

Денвър Нъгетс спечели историческа първа титла на НБА

Борил Гочев
от Борил Гочев
08:10, 13.06.2023
Чете се за: 03:27 мин.
Спорт
денвър нъгетс спечели историческа първа титла нба
Слушай новината

Отборът на Денвър Нъгетс триумфира с историческа първа титла в НБА, след като успешно затвори финалната серия през сезон 2022/23 срещу Маями Хийт с 4-1 успеха.

В оказалия се решителен пети двубой от сблъсъка баскетболистите на Денвър се наложиха с 94:89 у дома, за да си гарантират и шампионската титла в НБА.

Мачът рано тази сутрин българско време в "Бол Арена" бе напълно равностоен, като двата тима на няколко пъти си размениха водачеството, но в крайна сметка домакините бяха по-хладнокръвни в заключителните минути, което им осигури и така важната победа.

Последната четвърт започна при минимален аванс от 71:70 в полза на гостите от Маями, но кош на Никола Йокич още в началото на решителните 12 минути изведе Нъгетс напред в резултата.

Впоследствие играчите на Денвър опитаха да се откъснат и в един момент разликата в тяхна полза достигна седем пункта при 86:79, но "горещите" отговориха със серия от осем безответни точки и отново поеха водачеството при 87:86.

Последваха още няколко смени на водачеството преди домакините отново да поведат с 90:89 минута и половина преди финалната сирена. Този резултат се запази до последните 30 секунди от срещата, когато Кентавиъс Колдуел-Поуп пресече пас на Джими Бътлър, след което реализира два наказателни удара, за да направи резултата 92:89 в полза на Нъгетс.

В ответното нападение за Маями Бътлър отново допусна грешка, пропускайки от тройката, а секунди по-късно нарушение срещу Брус Браун го прати на наказателната линия, откъдето той фиксира и крайното 94:89 в полза на Денвър Нъгетс, което донесе и първа титла в историята на тима от НБА.

Никола Йокич отново бе над всички за победителите, приключвайки с "дабъл-дабъл" - 28 точки и 16 асистенции, като сърбинът очаквано бе избран и за MVP на финалната серия. Освен него с "дабъл-дабъл" се отчете и Майкъл Портър, който добави 16 точки и 13 борби, а Джамал Мъри завърши с 14 точки и 8 борби.

От другата страна пък Джими Бътлър реализира 21 пункта, а центърът Бам Адебайо допринесе с 20 пункта и 12 борби за своя "дабъл-дабъл", но ахилесовата пета за Маями се оказа ниският им процент на точна стрелба - 34.4. Така, "горещите" пропуснаха възможността да пренапишат историята на НБА и да станат първия отбор, който стига до титлата, въпреки че влиза в плейофите като поставен под №8.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След бедствието в Берковица: Започва разчистването на щетите от наводнението
След бедствието в Берковица: Започва разчистването на щетите от наводнението
Повече излекувани отколкото заболели от коронавирус за последното денонощие у нас
Повече излекувани отколкото заболели от коронавирус за последното денонощие у нас